Svijet

Čije su pare iz Fontane Trevi?

Gradonačelnica Rima i Rimokatolička crkva sukobili su se oko toga šta bi trebalo uraditi sa kovanicama izvađenim iz Fontane Trevi, prenosi Bi-Bi-Si.

Svake godine iz čuvene fontane u Rimu se izvadi oko 1,5 miliona evra u kovanicama koje bace turisti.

Tradicionalno, novac iz fontane Trevi se daruje katoličkoj dobrotvornoj ustanovi "Karitas" za pomoć beskućnicima. Ali sada gradonačelnica Rima, Virdžinia Rađi, želi novac uložiti u sanaciju dotrajale infrastrukture.

Karitas - mreža humanitarnih organizacija katoličke crkve - kaže da će gubitak prihoda pogoditi siromašne.

"Nismo se nadali ovakvom ishodu", rekao je direktor Karitasa otac Benoni Ambarus za Avvenire, službene novine italijanske Biskupske konferencije.

"I dalje se nadam da odluka nije konačna."

List je objavio snažan članak o toj temi u subotnjem izdanju pod naslovom "Novac od najsiromašnijih".

Mnogi Italijani su se oglasili putem društvenih mreža i zatražili od vlasti da preispitaju odluku, izvjestila je novinska agencija Ansa.

Rađi je postala gradonačelnica 2016. godine, predstavljajući protustranačku partiju 5-zvijezda (M5S), koja vlada zemljom u koaliciji s Ligom (krajnje desno).

Njena popularnost je opala jer nije mogla da riješi probleme zaduženog grada.

U oktobru, hiljade demonstranata okupilo se ispred gradske uprave kako bi osudilo Rađi što nije uspjela riješiti pitanja kao što su nagomilano smeće i loše ceste.

Fontanu Trevi, koja je stara skoro 300 godina, svake godine posjeti milioni turista. 

Tradicija bacanja kovanica u fontanu postala je poznata nakon filma "Fontana želja" (1954), a pjesmu iz filma Tri kovanice u fontani, interpretirao je Frank Sinatra.

Fontana je poznata i zbog filma La Dolce Vita (1960), u kojem se švedska glumica Anita Ekberg noću kupa u haljini koja pada u kristalnu vodu.

 

Izvor: bbc

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog