Svijet

Svaki treći radnik UN-a seksualno uznemiravan u protekle dvije godine

Trećina osoblja UN-a doživjela je seksualno uznemiravanje u protekle dvije godine, navodi se u izvještaju koji su u utorak objavili iz Ujedninjenih nacija, a prenosi "Reuters".

"On-line" anketa, koju je u novembru sprovela kompanija "Deloitte", sprovedena je kod 30.364 ispitanika, odnosno ljudi iz Ujedinjenih nacija. U pismu osoblju, generalni sekretar Antonio Guterres opisao je stopu odgovora kao "umjereno nisku".

“Ovo mi govori dvije stvari: prvo - da još uvijek imamo dug put prije nego što možemo u potpunosti i otvoreno razgovarati o seksualnom uznemiravanju; i drugo - da može postojati i stalni osjećaj nepovjerenja, percepcije nedjelovanja i nedostatka odgovornosti “, napisao je on.

Istraživanje se odvija usred „Me Too“ pokreta širom svijeta protiv seksualnog uznemiravanja i napada.

Prema izvještaju, 21,7 posto ispitanika izjavilo je da su bili izloženi seksualnim pričama ili uvrjedljivim šalama, 14,2 posto ih je primilo uvrjedljive primjedbe o svom izgledu, tijelu ili seksualnim aktivnostima, a 13 posto ih je bilo meta neželjenih pokušaja da ih privuku u raspravu o seksualnim pitanjima. 

Oko 10,9 odsto ispitanika reklo je da su bili podvrgnuti gestovima ili korišćenju govora tijela seksualne prirode, što ih je sramotilo ili uvrijedilo, a 10,1 odsto  se osjećaju neprijatno.

Više od polovine onih koji su doživjeli seksualno uznemiravanje reklo je da se to dogodilo u kancelarijskom okruženju, dok je 17,1 odsto reklo da se to dogodilo na nekom događaju vezanom za posao. Prema istraživanju, dva od tri zlostavljača su muškarci.

Samo jedna od tri osobe je izjavila da su poduzele mjere nakon što su doživjele seksualno uznemiravanje.

Guterres je rekao da se u izveštaju nalazi "neka otrežnjujuća statistika i dokazi o tome šta treba da se promijeni kako bi radno mjesto bez uznemiravanja bilo stvarno za sve nas."

“Kao organizacija zasnovana na jednakosti, dostojanstvu i ljudskim pravima, moramo se voditi primjerom i postaviti standard”, rekao je on.

Ujedinjene nacije pokušale su povećati transparentnost i ojačati način na koji se bavi takvim optužbama tokom proteklih nekoliko godina nakon niza optužbi za seksualnu eksploataciju i zlostavljanje protiv pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Africi.

 

Izvor: Reuters
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog