Region

Београд данас дочекује Путина

Руски предсjедник Владимир Путин долази у Београд гдjе ће разговарати са предсjедником Александром Вучићем. Током посjете биће потписан 21 споразум, трећина је из области иновација и дигитализације.

Док Србија четврти пут чека Владимира Путина, његов сапутник до Београда Сергеј Лавров уочи посjете са поруком и то у вези са старим наметањем избора Србији – Русија или ЕУ.

"То је менталитет који је одавно превазиђен и одржава стари колонијални приступ", каже Лавров, руски шеф дипломатије.

Ипак, са Запада стижу савети да се не може сjедити на двиjе столице. Београд увjерен у пут са два колосjека – и чланство у Унији и пријатељство с Русијом.

"Европска унија се не снебива да каже да Србија прво мора да призна независност Косова да би ушла у Европску унију, а као друго, треба да се сложи са политиком ЕУ према Русији, укључујући и придруживање наметању санкција", рекао је Лавров.

Док је званични Београд небројено пута истицао да санкције Москви неће бити уведене, истовремено европски званичници готово да нису пропуштали прилику да подсjете да Србија мора да усклади спољну политиком са Бриселом.

"Мислим да ЕУ нема бојазан од ове посjете, они знају да имамо блиске везе са Руском Федерацијом, да нису само традиционално блиске. Један од резултата ове посjете је да ћемо имати већу сигурност снабдиjевања гасом", рекла је премијерка Ана Брнабић.

У главном граду Србијe приводе се крају припреме за његов долазак. На улицама српске приjестонице рано јутрос нема гужве, као ни појачаног присуства полиције.

Није позната тачна сатница дочека предсjедника Руске Федерације на Аеродрому „Никола Тесла“, али се зна да ће му домаћин одмах по слиjетању бити председник Србије Александар Вучић.

Сjевер КиМ окићен српским и руским заставама и сликама Путина


Поводом предстојеће посjете Владимира Путина – Београду, Сjевер Косова и Метохије је окићен руским заставама и фотографијама руског предсjедника, преноси Танјуг.

На сjеверу КиМ могу се видjети и билборди на руском језику са порукама "Хвала", "Ми смо браћа, "Бог је с нама".


На исти начин окићени су и Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, као и магистрални путеви на северу КиМ.

Срби из јужне српске покрајине на тај начин захваљују Путину на несебичном залагању за одбрану државних и националних интереса Србије.


 

Извор: спутник/ртс
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog