Region

Sve o Putinovoj posjeti Srbiji: "Hvala na prijateljstvu" (FOTO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, danas u zvaničnoj posjeti Beogradu, gdje su ga dočekali najviši zvaničnici Srbije, kao i više hiljada građana. Putin je, Ordenom Aleksandra Nevskog, odlikovao, srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je poručio da Moskva uvijek može računati na Srbiju kao saveznika.

Sa Putinom je u Beograd doputovala brojna delegacija, a sa srpskim domaćinima potpisan je i veliki broj sporazuma. Avion sa predsjednikom Putinom na beogradski aerodrom Nikola Tesla sletio je nekoliko minuta poslije 13 časova.

Ruskog predsjednika dočekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, a odmah nakon dočeka dvojica predsjednika uputila su se na Groblje oslobodilaca Beograda i položila vijence.

Svečani doček predsjedniku Putinu, uz intorniranje himni dviju zemalja i svečane plotune, organizovan je ispred Palate Srbije.

Uslijedili su i zvanični sastanci, prvo u užem, a zatim i u širem formatu, koji su rezultovali potpisivanjem 21 sporazuma.

- Trgovinska razmjena napreduje u ozbiljnim procentima. Uvoz iz Rusije je veći za 30 odsto nego prethodnih godina, izvoz iz Srbije je veći za 4,1 odsto. Takođe, hoću da kažem da svi naši dogovori i sporazumi po pitanju razvoja infrastrukture, odnosa u oblasti energetike ne samo da se razvijaju, nego su na najvišem mogućem nivou, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.


Upravo je energetika jedna od oblasti u kojoj dvije zemlje najviše sarađuju. Vučić je ponovio da je Srbija zainteresovana za ruski gas, a Putin da je Rusija spremna da finansira nastavak izgradnje gasovoda turski tok kroz Srbiju, za šta je pripremila milijardu i 400 miliona dolara.

- Mi praktično pripremamo taj posao, ustvari ga počinjemo, ali na kraju krajeva sve će zavisiti od drugih zemalja. Između ostalog zemalja EU, koliko su one u stanju da odbrane svoje suverene nacionalne interese u dijalogu sa evropskim strukturama, rekao je Putin.

Ruska ulaganja najavljena su i u oblasti željezničke infrasturktue, a velika pažnja posvećena je oblastima inovacija i digitalizacije, na koje se odnosi čak trećina potpisanih sporazuma. U Beograd je sa ruskom delegacijom došlo i oko 40 predstavnika visokotehnoloških kompanija, koji traže partnere u Srbiji.

- Kao predsednica Vlade želim da Vam garantujem da će Vlada Republike Srbije biti tu za vas, da ćemo obezbediti najbolje moguće uslove za rad u Srbiji, za saradnju između Srbije i Ruske Federacije, u ovom novom digitalnom okruženju i ekonomiji znanja, istakla je Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije.


Savjetnik Vladimira Putina za informacione tehnologije Dmitrij Peskov istakao je da su nedavno počeli saradnju sa Vladom Srbije i da su zadovoljni brzinom i kvalitetom saradnje.

- Zaista se nalazimo u jedinstvenom trenutku, kada uspostavljamo nova pravila života u digitalno vrijeme. Nadamo se da ćemo izgraditi takva pravila i takve tradicije, koje neće biti ništa lošije od onih koje su Srbija i Rusija imali u prethodnom periodu, dodao je Peskov.

Predsjednik Srbije zahvalio je Putinu na podršci koju Rusija pruža Srbiji kada je riječ o njenom terotorijalnom integritetu, poručivši da će Rusija u Srbiji uvijek imati saveznika. Neizbježna tema bila je Kosovo, a dvojica predsjednika podijelila su zabrinutost kada je riječ o rješavanju ovog problema. Poručeno je da će Rusija biti podrška Srbiji i na ovom pitanju, jer posljednji potezi rukovodstva samoproglašenog Kosova, poput uvođenja carina ili pokušaja formiranja vojske Kosova, mogu da naruše stabilnost Balkana.

- Ruski stav je dobro poznat – mi se zalažemo za postizanje vitalnog i uzajamno prihvatljivog rješenja Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244. Neophodno je, meni se čini, sa većim poštovanjem se ophoditi prema međunarodnom pravu i samo u tom slučaju može da se bori za pravedno rješenje, smatra Putin.

Predsjednik Srbije je naglasio da bez Rusije, i zbog snage Rusije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, potpuno je jasno da nikakvog rješenja neće biti.

- Јa ću se prije svakog rešenja posavjetovati sa predsjednikom Putinom, dodao je Vučić.

Za posebne zasluge u razvijanju rusko-srpskih odnosa Putin je Vučiću uručio orden Aleksandra Nevskog, jedno od najviših državnih priznanja Rusije.


Najavljeno je i da će Rusija donirati još pet miliona evra za završetak Hrama Svetog Save na Vračaru, ali i vratiti Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja, koja se duže od 150 godina nalazi u Sankt Peterburgu, odvojena od originala.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je poklon — štene šarplaninca ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Štene po imenu Paša čekalo je okupano svog novog gazdu u zgradi Palate Srbije.


Putin je, na kraju posjete, posjetio Hram Svetog Save, a na ulicama Beograda pozdravilo više od 120 hiljada građana.


Obraćanje Vladimira Putina

Napuštajući Hram, ruski predsjednik se, iako to nije uobičajeno, obratio građanima koji su iz svih dijelova Srbije došli da ga pozdrave.

"Hvala, hvala na prijateljstvu", rekao je Putin na srpskom i ponovio to na ruskom jeziku.


 

Izvor: rtrs
Foto: sputniknews
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog