Vijesti

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Putinom

U gustom rasporedu predsjednika Rusije Vladimira Putina tokom posjete srpskoj prijestonici bilo je prostora i za sastanak sa predstavnicima Srpske, kojima je odmah na početku čestitao na izbornom rezultatu.

Za zvaničnu Banjaluku svaki sastanak sa predstavnicima Rusije od izuzetne je važnosti. To naglašavaju i zvaničnici Srpske, koji su predsjednika Rusije informisali o komplikovanoj političkoj situaciji u BiH.


"Sad smo u fazi konstituisanja organa BiH i tu naravno ima određenih komplikacija. Bošnjačka strana to uslovljava NATO putem BiH, što mi naravno ne prihvatamo", naveo je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Rusija je, za Srpsku, veliki ulagač i važan spoljnotrgovinski partner. Dodik je naglasio važnost nastavka proizvodnje u rafineriji nafte u Brodu, ali i učešće ruskih kompanija u rekonstrukciji dvije termoelektrane.

"Očekujemo da se nastavi naše učešće u projektu Turski tok, kao što smo bili planirani i u Јužnom toku. Za to imamo neophodnu dokumentaciju", rekao je Dodik.

Upravo energetika uoči susreta podvučena je kao najvažnije pitanje o kojem će na sastanku biti riječi. Ali uz tu temu, razgovarano je i o većem nivou saradnje u oblasti kulture, te zadržavanju visokog stepena razmjene infomacija.

"Zainteresovani smo isto tako za ojačanje sasradnje u ostalim sektorima u energetici, prije svega u naftnoj industriji, ali i proizvodnji električne energije iz drugih izvora. Ono što želimo da ojačamo jeste naša saradnja u sektoru obrazovanja", naglasio je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da ima mnogo započetih projekata u saradnji sa Rusijom i u sektoru obrazovanja, naglasivši da se kao prostor za dodatnu saradnju otvara i oblast zdravstva i medicine, što je prilika koju Republika Srpska namjerava da iskoristi.

"Ono što je važno je da se postoji određeni nivo razumijevanja i da širimo naše ekonomske aktivnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Prije samog sastanka, predsjednica Republike naglasila je da je za Srpsku važno da u velikim poduhvatima može imati partnera kakav je Rusija.

S druge strane, Dodik još jednom je ponovio da se sa Putinom susreo kao srpski član Predsjedništva, u ime Republike Srpske.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog