Društvo

20 sjajnih priča koje vjerojatno niste pročitali a desile su se u 2018. godini

Posljednjih 12 mjeseci globalni mediji su bili usredsređeni na mnoge loše vijesti. Ali bilo je i drugih pozitivnih i uspješnih stvari koje su se dešavale.

1. Ljudi Kofana iz Sinangoea, u Ekvadorskoj Amazoni, osvojili su značajnu pravnu bitku da zaštite izvore rijeke Aguarico, poništavajući 52 rudarske koncesije i oslobađajući više od 32.000 hektara prašume. 

2. Nakon kineske zabrane na trgovinu slonove kosti prošle godine, 90% Kineza ju je podržava, potražnja za slonovačom je pala za gotovo polovinu, a stopa krivolova je opala u mjestima kao što je Kenija. 

3. Utvrđeno je da se populacija divljih tigrova u Nepalu skoro udvostručila u posljednjih devet godina, zahvaljujući naporima konzervatora i povećanom finansiranju zaštićenih područja. 

4. Krčenje šuma u Indoneziji palo je za 60%, kao rezultat zabrane čišćenja tresetišta, novih obrazovnih kampanja i boljeg provođenja zakona. 

5. Ujedinjene nacije su rekle da će ozonska rupa biti potpuno izlječena iznad Arktika i sjeverne hemisfere do 2030-ih, a u ostatku svijeta do 2060. godine.

6. Na Baliju je ove godine uloženo 10 milijardi dolara (najveća količina ikada za očuvanje okeana) za zaštitu 14 miliona kvadratnih kilometara svjetskih okeana. 

7. U Kaliforniji je najmanji lisica na svijetu uklonjen sa Liste ugroženih vrsta, što je najbrži oporavak svakog sisara u skladu sa Zakonom o ugroženim vrstama. 

8. Godine 2018., nakon više od deset godina rasprave, 140 nacija se složilo da započnu pregovore o istorijskom "Pariškom sporazumu za okean", prvom međunarodnom ugovoru koji je zaštitio život na otvorenom moru. 

9. U Nigeru je hiljade lokalnih farmera posadilo više od 200 miliona stabala u posljednje tri decenije, što je najveća pozitivna transformacija životne sredine u istoriji Afrike. 

10. Španija je saopštila da će stvoriti novi rezervat morskih divljih životinja za migracije kitova i delfina u Mediteranu i zabraniti sva buduća istraživanja fosilnih goriva u tom području. 

11.  UNESCO je uklonio Barijerni koralni greben u Belizeu, drugi po veličini u svijetu, sa svoje liste ugroženih mjesta svjetske baštine. 

12. Kolumbija je službeno proširila Serranía de Chiribiquete (poznata i kao Kosmičko selo Jaguara) na 4,3 miliona hektara, što ga čini najvećim zaštićenim nacionalnim parkom tropske prašume na svijetu. 

13. Meksiko je saopštilo da je populacija divljih jaguara, najvećih mačaka u Americi, porasla za 20% u proteklih osam godina, a 14 latinoameričkih zemalja potpisalo je sporazum o implementaciji regionalnog programa očuvanja velikih mačaka do 2030. godine. 

14. U šumama centralne Afrike, stanovništvo planinskih gorila, jedne od najugroženijih vrsta na svijetu, poraslo je za 25% od 2010. do preko 1000 jedinki. 

15. Kanada je potpisala još jedan ugovor o očuvanju prirode, stvarajući najveću zaštićenu borealnu šumu (područje dvostruko veće od Belgije) na planeti. 

16. Čile je usvojio novi zakon koji štiti vode duž obale, stvarajući devet morskih rezervi i povećavajući površinu okeana pod zaštitom države sa 4,3% na 42,4%.

17. Sejšeli su stvorili novi morski rezervat od 130.000 kvadratnih kilometara u Indijskom okeanu, štiteći njihove vode od ilegalnog ribolova za buduće generacije. 

18. Nova Kaledonija se složila da pod zaštitu stavi 28.000 kvadratnih kilometara svojih morskih voda, uključujući neke najčistije koralne grebene na svijetu. 

19. Globalno je primjenjeno 25 miliona doza nove vakcine protiv kolere i počele su pripreme za najveći vakcinacioni pogon u istoriji. 

20. Francuska je otkrila veliki pad dnevnih pušača, milion manje u prošloj godini, a upotreba cigareta među Amerikancima pala je na najniži nivo od kada su centri za kontrolu i prevenciju bolesti počeli prikupljati podatke 1965. godine.

Ako mislite da je samo dvadeset pozitivnih priča obilježilo prethodnu godinu, varate se. Ima ih mnogo više koje možete pročitati OVDJE

 

 

Izvor: medium.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog