Vijesti

Snijeg u većini krajeva BiH, saobraćaj otežan

Danas će u većem dijelu BiH biti oblačno, u većini krajeva sa snijegom, na jugu pretežno suvo.

Više padavina očekuje se na sjeveru i sjeveroistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u Hercegovini slaba do umjerena bura, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Najviša temperatura vazduha biće od minus tri do dva, na jugu do deset stepeni Celzijusovih. 

Stanje na putevima

Većina puteva je prohodna, ali se, zbog snježnih padavina i poledice, saobraćaj odvija usporeno, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Miliništa, Šipovo-Stojice, Tisovac-Kneževo-Ugar, Trnovo-Foča, Rogatica-Višegrad, Vlasenica-Han Pijesak i Gacko-Tjentište. 

Zbog snježnih smetova, saobraćaj je privremeno obustavljen na regionalnom putu Ulog-Klanci na prevoju Morine. 

U nižim predjelima kolovozi su pretežno mokri i klizavi, te je moguća i poledica, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. 

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, te obrušavanja snježnih lavina, naročito na magistralnom putu Dobro Polje-Brod na Drini. 

U sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim krajevima Federacije BiH jutros pada snijeg koji se zadržava na kolovozu. 

Ugaženog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama u višim predjelima, posebno na dionicama Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Šuica-Kupres i Bosansko Grahovo-Drvar. 

Na dionici Livno-Šuica mjestimično ima snježnih nanosa usljed jakog vjetra. 

Na regionalnom putu Prozor-Mokronoge /Tomislavgrad/ obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila zbog loših uslova za vožnju. 

U ostalim krajevima saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a mjestimična poledica moguća je na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. 

Magla na pojedinim dionicama smanjuje vidljivost, a na putu Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje vidljivost je mjestimično smanjena na 30 metara. 

Zbog oštećenja nadvožnjaka, kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila preko nadvožnjaka ne saobraćaju. 

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja. 

Zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" na auto-putu Gradiška-Banjaluka, do 30. aprila izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

snijeg, put, saobraćaj, tunelFoto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Režim saobraćanja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu. 

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, dionica Krupa na Vrbasu-Bočac, od 7.00 do 17.00 časova od ponedjeljka do subote saobraćaj bude obustavljan desetak minuta i propuštan naizmjenično jednom trakom. 

Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene, saobraća se usporeno zbog sanacije klizišta. 

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača u periodima od ponoći do 7.00 časova i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tone i autobuse klase M3, zbog sanacije klizišta. 

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić. 

Zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice, potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini. 

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Zbog izgradnje kružne raskrsnice izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka/pijaca/-Banjaluka /Rebrovac/, odnosno kod raskrsnica ulica Bulevar srpske vojske, Bulevara vojvode Petra Bojovića i Olimpijskih pobjednika. 

U Banjaluci je zabranjen saobraćaj svim vozilima u Ulici Gavrila Principa, na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića, svim vozilima preko Zelenog mosta, svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice. 

Na magistralnom putu Šuica-Livno, preko planinskog prevoja Borova Glava, neophodan je oprez zbog učestalih izlazaka divljih konja na kolovoz. 

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. 

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja. 

Zbog radova u Hrvatskoj, i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor. 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog