Svijet

Venecuela prekida odnose sa Amerikom

Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gaido proglasio se „prelaznim predsjednikom” države, pred nekoliko hiljada okupljenih pristalica opozicije u Karakasu. Poslije SAD-a i druge zemlje Sjeverne i Južne Amerike saopštile su da priznaju lidera opozicije Huana Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele.

Venecuela prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je administracija Donalda Trampa priznala opozicionog lidera Huana Gaida za privremenog predsjednika, saopštio je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro.

Maduro je takođe američkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste Venecuelu.

On je rekao da SAD prave „ogromnu grešku” pokušavajući da nametnu predsjednika Venecuele i kritikovao druge zemlje poput Brazila, Argentine, Čilea koje su slijedile primjer Vašingtona.

Maduro je pristalicama ispred predsjedničke palate u Karakasu rekao da opozicija pokušava državni udar i pozvao vojsku da sačuva jedinstvo.

Nekoliko zemalja Sjeverne i Južne Amerike priznalo je Gaida.

Poslije Sjedinjenih Američkih Država i druge zemlje Sjeverne i Južne Amerike saopštile su da priznaju lidera opozicije Huana Gaida kao privremenog predsjednika Venecuele.

Gaido poziva strane ambasade da ne poštuju naloge Madura.

Opozicioni lider Huan Gaido, predsjednik skupštine Venecuele koji se proglasio za privremenog predsjednika, pozvao je sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsjednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate.

Meksiko i Bolivija, međutim, saopštile su da i dalje da priznaju Nikolasa Madura kao predsjednika Venecuele.

Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala objavili su da priznaju lidera opozicije Huana Gaida kao privremenog predsjednika Venecuele.

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro rekao je da će podržati Gaida kako bi se „mir i demokratija vratili u Venecuelu”.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke naveo je da će njegova zemlja pratiti Guaida „u procesu tranzicije ka demokratiji”.

Predsjednik Paragvaja Mari Abdo Benites napisao je na Tviteru da Gaido može da računa na podršku Paragvaja.

Za razliku od njih, Meksiko saopštava da u Venecueli treba da se održi dijalog i pronađe demokratsko rješenje.

Predsjednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, Huan Gaido proglasio se „prelaznim predsjednikom” države, pred nekoliko hiljada okupljenih pristalica opozicije u Karakasu.


„Zvanično se zaklinjem da ću preuzeti ovlašćenja izvršne vlasti kao predsjednik Venecuele kako bismo dobili prelaznu vladu i slobodne izbore”, rekao je Gaido na skupu.

Među prvima je reagovao američki predsjednik Donald Tramp koji je izrazio podršku Gaidu.

„Danas zvanično priznajem predsjednika parlamenta Venecuele Huana Gaida za prelaznog predsjednika Venecuele”, navodi se u Trampovom saopštenju.

Gaido (35) je nedavno pozvao na proteste smatrajući da treba da bude formirana prelazna vlada.

Nikolas Maduro je ponovo izabran za predsjednika 20. maja 2018. poslije prvog šestogodišnjeg mandata. Veći dio opozicije je bojkotovao izbore i ne priznaje rezultate.

Duboka politička i ekonomska kriza potresa Venecuelu kojoj su SAD uvele sankcije.


Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog