Frontal Blog Challenge

5 znamenitosti u Beču koje će vas oduševiti

U Beču ostajete malo duže od 2-3 dana?

Već ste posjetili Operu i uživali u nekoj svjetskoj premijeri opere za koju ste kartu platili 3 eura? Sada biste željeli posjetiti nešto što baš i nije navedeno na prvim stranicama vašeg vodića? Imam sjajnih 5 prijedloga koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim a gdje svako može naći ponešto za sebe.


Bečka mirovna pagoda (Friedenspagode Wien)

Dosadio vam je obilazak mnogobrojnih crkvi i kapelica koje se smatraju „a must visit“ mjestima u Beču? Već ste posjetili i Islamski centar i bili gosti ljubaznog imama koji vam je s osimijehom pokazao bečku džamiju? A zašto onda ne biste recimo posjetili budističku stupu? Smještena uz obalu rijeke Dunav i ušuškana između drveća, Bečka mirovna pagoda je pravi dragulj budističkih stupa i prva kao takva sagrađena u Evropi 1983. Visoka 26m sa centralnom figurom Bude, jedan je od dragulja budističke arhitekture. Uvijek za vrijeme Vesak-festa koji se održava u spomen nastradalim od atomske bombe na Nagasaki ona je okupljalište najviših budističkih svećenika, vjernika ali i znatiželjnika.  Ako se nađete u Beču 19. maja 2019. ne propustite je posjetiti jer se upravo tada proslavlja ovogodišnji Vesak-fest. Najjednostavnije ćete do nje doći U2 linijom do stanice „Donaumarina“ pa potom autobusom 79A do stanice „Friedenspagode“.


Spalionica smeća (Fernwärme Wien)

Rijetko ko do sada nije čuo za čuvenog Hundertwassera i njegovu kuću u Beču, koja svakodnevno okuplja hiljade znatiželjnih turista koji ciljano dođu da se dive i naprave obligatorne selfije ispred te neobične zgrade. Ništa manje zanimljivija a za mene lično još ljepša je bečka spalionica smeća iza čijeg dizajna fasade se krije upravo Friedrich Hundertwasser. Bečka spalionica grije oko 50.000 domaćinstava u Beču i jedan je od omiljenih fotomotiva. Kako i ne bi bila?!  Sve što Hundertwasser dotakne, pretvara se u pravo remek djelo sa šarenm fasadama, nepravilnim oblicima i zlatnim lukovicama kao kupolama. A spalionica smeća, ma kako odbojna zvučala sama pomisao na nju, će vas sigurno oduševiti na prvi pogled. Lako ćete doći do nje vozeći se linijom U4 ili U6 do stanice „Spittelau“, tramvajem D ili pak busevima 35A ili 37A.


 Crkva Wotruba (Wotrubakirche)

Obronci Bečke šume kriju jednu od arhitektonski najfascinantnijih crkvi koju Beč ima da pokaže. Svaki zaljubljenik u arhitekturu će ostati očaran čistim linijama koje krase crkvu Wotruba budući da podsjeća na sve samo ne na ustaljene izglede jedne crkve. Građena između 1974. i 1976. prema nacrtima Fritza Wotrube, po kojem je i dobila ime, crkva Svetog trojstva kako se još i naziva, je pravi sakralni dragulj smješten podalje od gradske vreve u 23. bečkom okrugu. Još za vrijeme gradnje crkva je izazivala polemiku u javnosti jer pripada brutalizmu, arhitektonskom pravcu moderne, koji odstupa od do tada viđenih stilova i pravaca gradnje. Vanjski zidovi su sačinjeni od 152 nepravilna betonska bloka. Uvjerena sam kako ćete i sami zastati pred ljepotom ove nadasve neobične građevine i kao mnogi znatiželjnici se na kraju teško od nje odvojiti. Do nje ćete najlakše doći iz Liesinga autobusom 60A do stanice „Lindauergasse“ pa potom prošetati do kraja ulice nekih 5 minuta laganog hoda.


Vila Otto Wagner – Muzej Ernst Fuchs (Otto Wagner Villa – Ernst Fuchs Museum)

Beč je sam po sebi jedan veliki muzej. Svaka građevina krije svoju priču koja turiste ne ostavlja ravnodušnim. Jedan od dragulja je svakako vila Otta Wagnera, bečkog umjetnika iz perioda secesije, koji je imanje kupio na rubu grada davne 1888. i tu dao sagraditi svoju ljetnu rezidenciju. Otto je živio sa svojom porodicom u ovoj vili ali kada su djeca porasla i odselila se, imanje je postalo preveliko pa ga je prodao. Vremenom je imanje nagrizao zub vremena i čak je vila bila pred rušenje kada ju je kupio Ernst Fuchs, bečki umjetnik, koji ju je time spasio od rušenja. Fuchs je majci obećao da će joj upravo Wagnerovu vilu kupiti onda kada postane slavan. Dječački snovi su postali stvarnost i ovjekovječeni pločom u unutrašnjosti vile, koju je Fuchs preuredio u svoj muzej, a na kojoj je posveta upravo njegovoj majci i datom obećanju. Preuređenjem vile u muzej, Fuchs je zadržao dijelove Wagnerove arhitekture a neke dijelove modernizovao. Možda naoko ekscentrično unutrašnje  uređenje, ukrašeno predivnim Fuchsovim umjetničkim djelima, nije baš po ukusu svakoga, ali zasigurno će svakog posjetioca očarati i predstavljati sjajnu pozadinu za bezbroj fotografija koje će krasiti naloge na društvenim mrežama. Do ovog zdanja ćete najjednostavnije stići U4 linijom do stanice „Hütteldorf“ pa zatim autobusom 52A ili 52B do stanice „Campingplatz Wien-West 1“.


Dvorac Laudon (Wasserschloss Laudon / Schloss Hadersdorf) 

Jedna od dražih lokacija za vjenčanja se nalazi u mirnom dijelu bečkog 14. okruga Penzing. Vodeni dvorac Laudon krije zanimljivu priču o svojoj gradnji i čestom mijenjanju vlasnika. Prvi put spomenut u spisima 1130. godine tada je na mjestu dvorca bila svojevrsna obrambena nastamba. Kao takav je promijenio više vlasnika dok nije vremenom preinačen u stambeni objekat. Za vrijeme Prve opsade Beča 1529. je dvorac potpuno uništen pa ponovno obnovljen kada još jednom mijenja vlasnika. Tek nakon oštećenja za vrijeme Druge opsade Beča 1683. a pri naknadnom renoviranju,  Laudon poprima današnji izgled. 1776. ga kupuje austrijski vojskovođa Gideon Ernst von Laudon koji je nakon smrti pokopan u vrtu dvorca a čiji su posmrtni ostaci premješteni na nepoznatu lokaciju. Danas ovaj jedini vodeni dvorac u Beču koristi Repulika Austrija a po nebrojeni put je prošle 2018. godine tražio novog vlasnika. Možda i nije toliko privlačan kao izvikani dvorci Schönbrunn ili pak Belvedere, Laudon ipak ne može ostaviti posjetioce ravnodušnim, posebno ne one koji uživaju u istorijskim pričama a koje su vezane upravo uz njega. Do bečkog vodenog dvorca najlakše ćete stići sa U4 do stanice „Hütteldorf“ pa dalje autobusom 49A ili 50B do stanice „Hüttergasse“ odakle imate 10tak minuta lagane šetnje do odredišta.

 

Autor: Irma Antonia Plavčić

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Brčanka Nada Stjepanović niže filmske uspjehe i živi američki san

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog