Svijet

Brexit: Kraljica Elizabeta II pozvala Britance da pronađu "zajednički jezik"

Britanska kraljica Elizabeta II pozvala je ljude da poštuju različite tačke gledišta i potraže "zajednički jezik" u komentarima koji upućuju na podjelu oko Brexita.

Kraljica je ovo izjavila u svom obraćanju na Ženskom institutu u Sandringhamu u četvrtak, izvijestila je britanska novinska agencija Press Association, a prenio je Si-En-En.

Ova intervencija kraljice bila je veoma neobična jer tokom njenih gotovo sedam decenija na tronu, ona je uvijek bila odlučna da održi modernu tradiciju britanske monarhije apolitičnom.

"Dok tražimo nove odgovore u modernom dobu, ja više volim isprobane i testirane recepte, kao što je da govorimo dobro jedni o drugima i poštujemo različite tačke gledišta: da pronađemo zajedničku osnovu, i nikada ne izgubimo iz vida veću slika “, rekla je kraljica.

Kraljica svake godine posjećuje članove ženskog instituta blizu svog imanja Sandringham u Norfolku. Ženski institut je najveća dobrovoljna ženska organizacija u Velikoj Britaniji, ima skoro 220.000 članova.

Ona je i u božićnom obraćanju prije mjesec dana, takođe pozvala ljude da poštuju druge sa suprotnim stavovima.

"Čak i sa najdubljim razlikama, tretiranje druge osobe sa poštovanjem i kao ljudskim bićem je uvijek dobar prvi korak ka većem razumijevanju", rekla je tada kraljica.

Zakonodavci u Donjem domu bi trebalo da glasaju sljedeće nedjelje za "Plan B" premijera Tereze Mej za napuštanje Evropske unije.

 

Izvor: cnn

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog