Banja Luka

Momo Kapor dobija ulicu u Banjaluci

Ulica u banjalučkom naselju Priječani biće nazvana po slavnom srpskom književniku, novinaru i slikaru Momi Kaporu, za šta je u skupštinsku proceduru već upućen prijedlog o kojem bi odbornici trebalo da odluče na narednoj sjednici gradskog parlamenta.

Uz ovaj prijedlog, na istoj sjednici Skupštine grada zakazanoj za 6. februar, naći će se i prijedlog da još jedna ulica u Priječanima bude nazvana Krčmarička ulica, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradsko Odjeljenje za komunalne poslove je prema inicijativi Savjeta mjesne zajednice Priječani pokrenulo postupak za davanje naziva za obje nove ulice, a Komisija za davanje prijedloga naziva ulica, naselja i trgova razmotrila je i prihvatila inicijative i predložila ove nove nazive.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Darko Škobić izrazio je zadovoljstvo što su njihove inicijative dobile zeleno svjetlo i dodao da će dodjelom naziva ovim dvjema, sve ulice u Priječanima, kojih ima 31, imati svoje nazive.

On je podsjetio da su Priječani prigradsko naselje sa velikim rastom stanovništva, a zvanične nazive ulica počelo je da dobija od 2012. godine, te da su to uglavnom nazivi koje su predložili mještani u saradnji sa resornom gradskom komisijom.

Škobić je istakao da je u Priječanima jedna ulica nazvana po 9. januaru - Danu Republike Srpske, na šta su stanovnici posebno ponosni, jer je ulica u njihovom naselju među prvima sa takvim nazivom u Republici Srpskoj.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je prošle godine ukupno 29 ulica, koje su se vodile kao bezimene, konačno dobile svoje nazive, a riječ je o ulicama iz naselja Debeljaci, Karanovac, Ada i Dragočaj.

Svoje ulice su, između ostalih, dobile i srpska heroina Velikog rata i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja Milunka Savić, te humanitarka austrijskog porijekla koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila 15.336 uglavnom srpske djece iz ustaških logora u NDH Diana Budisavljević.

Ulice su dobili i Spomenko Gostić, akademik Branko Milanović i Uroš Milinković kao najmlađa žrtva ustaškog pokolja počinjenog u Bijelom potoku.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog