Svijet

Njemačka, Francuska i Španija: Priznaćemo Gvaida ako Maduro ne raspiše izbore

Njemačka, Francuska i Španija spremne su da priznaju Huana Gvaida za predsjednika Venecuele ukoliko aktuelni predsjednik Nikolas Maduro ne raspiše izbore u narednih osam dana.

To su skoro istovremeno izjavili predsjednik Francuske Emanuel Makron i premijer Španije Pedro Sančez, dok je nešto kasnije to saopšteno i iz kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel.

„Narod Venecuele mora da ima mogućnost da slobodno bira kako će izgledati njegova budućnost. Ako izbori ne budu raspisani u narednih osam dana, mi ćemo biti spremni da priznamo Gvaida kao predsjednika Venecuele kako bi se pokrenuo politički proces“, napisao je Makron na Tviteru.

U srijedu su u Karakasu počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele. Predsjednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido je istog dana proglasio sebe za privremenog šefa države. 

SAD i mnoge druge zemlje su saopštile da priznaju Gvaida za predsjednike Venecuele i zatražile od Madura, čiji izbor za predsjednika ne smatraju legalnim, da ne dozvoli nasilna dejstva protiv opozicije. Rusija, Kina, Sirija i Iran podržali su Madura kao zakonitog predsjednika Venecuele.

 

Izvor: sputniknews

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog