Banja Luka

Za novi izgled fontane kod Narodne skupštine Srpske iz gradske kase 46.000 KM

Dotrajala fontana koja se nalazi ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci tokom ove godine bi trebalo da dobije novi izgled.

U Odjeljenju za komunalne poslove su potvrdili da će njena sanacija početi čim to dozvole vremenski uslovi. Izabran je i izvođač radova koji će za taj posao iz gradske kase dobiti oko 46.000 KM.

Fontana je izgrađena još u vrijeme gradnje nekadašnjeg Doma JNA i godinama je u vrlo lošem stanju, zbog čega je potrebna njena sanacija.

Fontana je dotrajala i sa nje otpadaju kamene ploče. Dno fontane je takođe propalo i izdiglo se, a cijevi su korodirale – rekao je načelnik ovog odjeljenja Petar Bilčar.

Objasnio je da je planirano da se sa površine ovog objekta uklone dotrajale ploče te da se nakon toga fontana obloži specijalnim materijalom, štampanim betonom.

Taj novi materijal odnosno takozvani štampani beton već je pokazao dobre rezultate na nekoliko sličnih objekata. Takođe ćemo zamijeniti dotrajale cijevi u vodovodnom razvodu – rekao je Bilčar.

Prema informacijama iz ovog odjeljenja, pored fontane kod Narodne skupštine RS tokom ove godine bi trebale biti sanirane još tri. Radovi su planirani u parku “Petar Kočić”, na Trgu Krajine, kao i na fontani na kružnoj raskrsnici na zapadnom tranzitu u ulici Ivana Gorana Kovačića.

Građani smatraju da je dobro što Grad brine o održavanju fontana.

One se obično nalaze na istaknutim lokacijama kao što su trgovi ili ispred ustanova ili institucija i na neki način predstavljaju lice grada. Isto tako ljeti predstavljaju zabavu za mališane koji vole da se oko njih igraju –kazao je Dario V.

Osim gore navedenih Grad je zadužen za održavanje fontana koje se nalaze na Trgu palih boraca, u parku “Mladen Stojanović”, na  Bulevaru cara Dušana, kod Narodnog pozorišta RS i Medicinskog fakulteta. To podrazumijeva njihovo čišćenje, pranje, čišćenje filtera, mlaznica, dodavanje sredstava protiv stvaranja algi, te servisiranje pumpnih postrojenja.

Ove godine u gradskoj kasi je za tekuće održavanje fontana, javnih česmi i tuševa na području grada planirano 64.000 KM, a za popravke fontana, javnih česmi, javnih toaleta i drugih komunalnih objekata na području Grada 25.000 KM. Trenutno se sve fontane osim one na zapadnom tranzitu nalaze na zimskoj pauzi odnosno nisu u funkciji. Planirano je da ponovo budu u radnom režimu tek na proljeće.

Park “Mladen Stojanović”

Poslije više od dve decenije zaborava i propadanja fontana u parku “Mladen Stojanović” je u 2017. obnovljena i puštena u funkciju.

Nalazi se u blizini bunkera i time je najveći parku u gradu dobio još jedan sadržaj.

 

Izvor: srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog