Frontal Blog Challenge

Ja (ne) BIH u NATO

Iznenadnim aktiviranjem Akcionog plana za članstvo BiH čini se da NATO pokušava da spriječi sve jači ruski uticaj na ovim prostorima. Istovremeno, takav potez je izazvao sve jača politička previranja u državi, jer nemaju svi isti stav prema NATO. A taman su politička previranja ono čega nam fali u ovoj državi.

NATO ne želi nestabilne države kao članice jer bi se onda morali baviti unutrašnjim problemima u nekoj državi, a NATO to sebi neće sigurno dozvoliti. Oni žele državu sa kojom će imati normalnu komunikaciju, a ne državu čije probleme će oni rješavati. Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi u jednom nezavidnom položaju. Na Akcionom planu treba da radi cijela država i taj proces bi trajao oko 5 godina, a čini se da država poput BiH još nije zrela za takvo nešto.

Prednosti ulaska su velike, prije svega u ekonomskom smislu. Zemlje Istočne Evrope su nakon ulaska u Alijansu privukle investicije u svoje zemlje. NATO garantuje sigurnost, pa se samim tim i strani investitori osjećaju slobodniji da ulažu u neku državu Ali sve je to opet dugogodišnji proces da bi se poboljšanje na polju ekonomije počelo osjećati.

NATO jeste na prostoru Bosne i Hercegovine imao prve mirovne operacije, ali je tu imao i prvu intervenciju u svojoj istoriji 1995. godine. Put ka Alijansi bi značio i dobro utiranje puta ka EU, a znamo da je BiH najdalja država Zapadnog Balkana kada su u pitanju evrointegracije.

Ništa trenutno u BiH ne ukazuje na stabilniju situaciju, a Akcioni plan je samo potpirio staru vatru unutrašnjih sukoba i podjela. Republika Srpska želi vojnu neutralnost, Federacija BiH želi ulazak u NATO, tako bar kažu naši političari. Šta želi običan čovjek, to nikom nije bitno. Imamo u glavi nekako tu zamisao da ulazak u NATO znači mir i bezbjednost, ali šta će nas spasiti od nas samih?!

 

Autor: Ivana Vasić

#FrontalBlogChallenge


Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH


Povezane vijesti: Martina i Brankcia – žene koje mijenjaju svijest


Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog