Kultura

Концерт Србских Православних појаца у Бањалуци

23. фебруара у концертној сали Банског двора у Бањалуци одржаће се први солистички концерт београдског акапела састава Србски Православни појци.

Дајући допринос обиљежавању 800 година самосталности Српске православне цркве, Србско сабрање Баштионик је покренуло национални подухват „Задужбина за Косово и Метохију“, и управо тим поводом организују овај концерт.

Улаз на концерт је слободан.

Србски Православни појци су акапело састав који се бави очувањем србске традиционалне музике. У свом репертоару његују пјесме првенствено духовног али и националног, етно и староградског карактера.

„Појци“ су се окупили 25. новембра 2011. када су четири пријатеља, колеге са Теолошког факултета ријешили да даром за пјесмом који посједују, уљепшају црквена богослужења. Како је идеја расла, ширио спектар песама и како је расло ангажовање овог састава, тако се и број чланова повећавао.

Великим трудом и залагањем Србски Православни појци постају незаобилазан дио многих световних окупљања, а то препознаје и Његова Светост Патријарх србски Иринеј и 31. октобра 2013. даје благослов у сваком даљем њиховом раду на очувању србске музике.

Како је рекао вођа Србских Православних појаца Марко Качаревић у интервјуу за Фронтал: "велика је то ствар имати духовну подршку патријарха јер све што радимо радимо у Славу Божију."

Године 2014. „Појци“ су направили свој први солистички концерт у Београду, у холу Народне банке Србије који је био изузетно запажен, а у круговима познавалаца ове врсте музике оцијењен као један од најквалитетнијих и најразноврснијих. Тим концертом „Појци“ су заправо обиљежили почетак свог још посвећенијег и још ангажованијег рада. У периоду који је иза нас они су додатно обогатили свој репертоар за који се данас сасвим сигурно може рећи да је сем разнорсности постао и репертоар који велики број пјесама можда и једини чува од заборава.

Од најважнијих пројеката у којима су учествовали, издвајају се учествовање у снимању ЦД-а за обнову манастира Ступови као и снимање ЦД-а са корачницама за Војску Републике Србије. Треба нагласити да су радо виђени гости како у Србији, тако и у Републици Српској и србској дијаспори али и често у посјети србском народу на Косову и Метохији.

Жеља ове групе младих ентузијаста, а уједно и невјероватних пјевача је да у будућности уљепшају што више црквених али и световних манифестација.

 

Извор: бастионик.орг

 

Twitter
Anketa

U proteklih godinu dana koliko ste puta odgledali neku pozorišnu predstavu?

Rezultati ankete
Blog