Vijesti

Odlazeća vlast u Sarajevu zapošljava stranačke kadrove

U zajedničkim institucijama od početka godine zaposleno je desetine novih službenika, među kojima su i stranački funkcioneri PDP i SDS-a.

Ispostavilo se da su kadrovi tih partija pokazali najbolje rezultate na konkursu i dobili posao u institucijama kojima rukovode njihove stranačke kolege. 

Moratorijum odnosno odlaganje novog zapošljavanja u zajedničkim institucijama BiH ostalo je mrtvo slovo na papiru. Samo u januaru ove godine zaposleno je 20 novih službenika u ministarstvima i bh. agencijama.

- Na snazi je moratorijum na zapošljavanje u institucijama BiH, s tim da svako novo zapošljavanje, pojedinačnom odlukom koja se objavljuje u Službenom glasniku, mora odobriti Savjet ministara - poručuju iz Savjeta ministara. 

Situcija, u kojoj istovremeno ima i nema novog zapošljavanja, najbolje je iskorištena u MIP BiH gdje je u kratkom vremenu posao dobilo devet službenika. Posljednji voz za "uhljebljenje" dok je PDP još na vlasti, uhvatio je bivši poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo. Koloniju PDP-ovih kadrova u MIP-u dopunio je generalni sekretar partije Saša Milanović. U zgradi preko puta, u Ministarstvu spoljne trgovine, pak, sa SDS-ovom članskom lakše se stiže do radnog mjesta. Tako je predsjednik opštinskog odbora te stranke u Bileći Goran Bošnjak dobio posao inspektora u tom ministarstvu. 

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak negira da postoji, kako je rekao, divlje zapošljavanje, već popunjavanje prema konkursu. Radnih mjesta u MIP-u još ima, jer je od predviđenih 520 trenutno popunjeno 499 mjesta. Hoće li upražnjena radna mjesta biti iskorištena za udomljavanje kadrova iz stranaka koje su dio Savjeta ministara u tehničkom mandatu u PDP-u nisu htjeli da komentarišu.

Tokom 2017. MIP BiH bio je rekorder u internim premještajima kojima se popunjavala radna mjesta stranačkim kadrovima. Šema je uhodana. Raspiše se konkurs na koji se prijavi pet ili šest lica. Prvi i drugi budu primljeni da bi nakon određenog vremena bili premješteni na radno mjesto na koje nisu konkurisali, a onda bi treći i četvrti s liste popunjavali upražnjeno radno mjesto i tako redom dok se ne udome zaslužni partijci.


Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog