Društvo

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. februara na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO).

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina.

Članovi Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" su juče u Banjaluci povodom obilježavanja 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, dijelili promotivni materijal i zlatne mašnice sa ciljem podizanja svijesti o važnosti uočavanja znakova upozorenja koji upućuju na mogućnost oboljenja. U slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja od raka se izliječi od 70 do 90 posto djece. 

Dijana Berić, predsjednik Udruženja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", istakla je da iako društvo ima razvijen osjećaj za ovu tematiku, to je potrebno još više razvijati. Prema njenim riječima, godišnje se na Odjelu dječije hematoonkologije Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske liječi oko 30 pacijenata, trenutno ih je 13 na liječenju, dok je u Roditeljskoj kući trenutno smješteno pet porodica.

Ona je istakla da su uslovi liječenja dosta dobri te da je u narednom periodu potrebno rješavati sistemska pitanja koja su problem u cijelom svijetu, a to je "poboljšavati tretman i njegu, omogućiti dostupnost lijekova i rješavati socijalne problematike tih kategorija".

"Dostupnost lijekova je poprilično slaba, kao i u drugim sistemima, jer se radi o malom broju pacijenata, i to je osnovni problem zašto farmaceutske kompanije ne rade istraživanja za lijekove namjenjene samo za djecu oboljelu od malignih bolesti. Zato je danas procenat izlječenja oko 80 odsto, a nije viši", rekla je ona. 

 

Izvor: federalna.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog