Vijesti

Obraćanje novog američkog ambasadora građanima BiH (VIDEO)

Američki ambasador u BiH Erik Nelson uputio je poruku građanima ove zemlje.

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson početkom ove sedmice položio je zakletu.

U svom obraćanju građanima BiH, Nelson je poručio da će SAD dati podršku ljudima koji grade prosperitetniju zemlju.

''Kao unuk slovačkih i skandinavskih imigranata, ponosan sam na raznolikost koju je Sjedinjene Američke Države učinila velikom nacijom. Takođe sam ponosan što sam službenik koji je prvo predstavljao svoju zemlju kao volonter mirovnog korpusa u Liberiji, a posljednjih trideset godina kao diplomata. Radujem se posjetama zajednicama širom BiH kako bih se upoznao sa istorijom, kulturom i raznolikošću vaše prelijepe zemlje i čuo kakvoj budućnosti se nadate za sebe i buduće generacije. SAD će nastaviti da daju podršku ljudima koji danas rade na izgradnji prosperitetnije zemlje u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH. Hvala vam na pažnji i vidimo se uskoro'', kazao je Nelson.

Nelson je nestranački viši službenik Stejt Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini obavljao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu Stejt Departmenta.

Erik Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku. Tečno govori španski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Teksasu.


Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog