Društvo

Suveniri iz Srpske na putu za Čile! (FOTO)

Preslica, priglavci, vezeno jastuče i ploskica naši su autentični suveniri koji su stigli u sve dijelove svijeta.

Brankica Stanković, inače zaposlena u administraciji, počela je iz hobija da proizvodi suvenire koji predstavljaju Republiku Srpsku. Međutim, za SeeSrpsku otkriva da će Facebook stranica Vaš dio Srpske uskoro postati firma “Rusticca”.

“Suveniri se za sada izrađuju u našoj kućnoj radionici i pod sloganom Vaš dio Srpske se prodaju širom svijeta. Stigli su do Holandije, Njemačke, Indonezije, Balija, evo sada spremamo jednu porudžbinu za Čile”, kaže Stanković za SeeSrpsku.

Uglavno ljudi iz Republike Srpske ove suvenire, koji prikazuju tradiciju i kulturno nasljeđe ovih prostora, nose u druge zemlje za poklone.

“Kada smo ispitivali tržište proveli smo anketu sa pitanjem šta ponesete ili nekome poklonite kad idete na daleke destinacije i odgovor je uglavnom bio rakija, predmeti ukrašeni dekupažom ili neka improvizacija. Mi imamo toliko bogatu istoriju, kulturu i tradiciju da možemo napraviti autentične suvenire po kojima će Republika Srpska biti prepoznatljiva”, otkriva nam Branka kako je nastala ideja.

Suveniri koji prikazuju duh prošlih vremena srpskih sela prezentovani su na Kozara etno festivalu i izloženi su u Turističkoj organizaciji Banjaluka.

Branka je i ranije izrađivala suvenire, ali vjerske tematike, pa su je nedavno angažovali da iz jedne crkve u Prnjavoru da im uradi po specifičnim religijskim motivima.

 

Izvor: SeeSrpska

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog