Intervju

Igor Lazarević: Student medicine danju, a umjetnik noću

Igor Lazarević, student medicine, pročitao je sve knjige iz Igre prijestola dok je pripremao ispit iz histologije, u toku je sa svim novim filmovima koji su se pojavili, uspješan je ilustrator, a radi i na dva lična projekta - knjiga i strip… i još uvijek ima vremena da juri svoje snove. Možda mislite da je to sve… pročitajte mnogo više u nastavku.

U jednom trenutku ugasili ste sve profile na društvenim mrežama, ubrzo nakon što je profil Behemot rođen na Instagramu, a ostalo je postalo istorija… recite nam više o tim početnim događajima koji su na kraju stvorili Behemot?

LAZAREVIĆ: Prije nekoliko godina bio sam zaglavljen u vrlo čudnom periodu života i trebala mi je neka promjena. Osjetio sam potrebu da stvorim i izrazim svoju zapuštenu kreativnost koja je bila uspavana mnogo godina. Napravio sam pauzu od škole, ugasio lične naloge na društvenim mrežama, ignorisao e-mail, uzeo olovku i papir i crtao. I bilo je dobro. Moj Instagram profil je kreiran na samom početku kako bi pratio moj rast kao ilustratora. Provodio sam više vremena hranivši tu kreativnost knjigama, stripovima, crtanim filmovima, a svaki dan crtanje je postajalo sve priordnije. Kada sam počeo, nisam se mogao zaustaviti, i opsesivno sam crtao kao da pokušavam da nadoknadim sve te izgubljene godine u kojima nisam stvarao.

Znam da vas svi ovo pitaju, ali možete li objasniti našim čitaocima zašto se tačno zove Behemot i zašto takva fascinacija mačjim likom od Majstora i Margarite?

LAZAREVIĆ: Majstor i Margarita, zajedno sa Alisom u zemlji čuda, je moja omiljena knjiga svih vremena. Zaljubio sam se u nju u srednjoj školi. Priča me stalno iznova fascinira, a ono što mi se najviše sviđa je način na koji govori o magiji. U knjizi, magija se opisuje kao istina, a ne kao dim i ogledala, a magični likovi su oni koji su najiskreniji i stvarni. U poređenju s njima, stvarnost se čini nejasnom i lažnom, kao odraz na prljavoj lokvi. Jedan od tih likova je Behemot, divovska, demonska crna mačka, koja hoda na dvije noge, voli votku i sarkastično govori. Moram da kažem da sam povezan sa tim opisom na ličnom nivou haha.

Tim Burton je imao veliki uticaj na tvoj stil, koji možemo nazvati jezivim i slatkim. Ko je još  imao uticaj na tvoj razvoj kao umjetnika i da li imaš plan da isprobaš neke druge stilove, kao što je anime stil koji toliko voliš?

LAZAREVIĆ: Tim Burton je u početku bio velika inspiracija. Kasnije, dok sam sve više crtao, prirodno sam se udaljio od njegovog uticaja kada se moj stil počeo formirati. Osim njega, postoje i mnogi drugi koji su na ovaj ili onaj način uticali na mene i moj kreativni proces. Jedan od njih je Edward Gorey, autor koji bi se često igrao s djecom i užasima, s jezovitim i tamnim prikazom djece u kontrastu s elementima grozničavog. Na mene su uticali i mnogi stripovi i stilovi stripova, prije svega kada je riječ o vizuelnom pripovijedanju i dizajnu likova. Takođe, ogromna uloga u oblikovanju mog stila igra mnoge moderne crtane predstave kao što su Over The Garden Wall, Gravity Falls, Adventure Time itd. Anime je takođe imao veliki uticaj na mene, ali crtanje u anime stilu nikada nije bila moja "šalica čaja". U ovom vrlo specifičnom stilu nema mnogo zapadnih umjetnika koji čine karijeru od crtanja. Što više crtate, manja je vjerovatnoća da ćete koristiti bilo koji drugi stil, osim vašeg, posebno kada je riječ o ilustraciji.


Trenutno radite na svojoj prvoj knjizi, možete li nam reći nešto više o tome?

LAZAREVIĆ: Trenutno radim na dva lična projekta, knjiga i strip. Knjiga je zbirka likova i crteža koje sam kreirao oko Noći vještica. Radi se o malom gradu nastanjenom antropomorfnim bundevama koje su evoluirale u živa bića nakon nuklearne apokalipse koja je uništila čovječanstvo. Oni obnavljaju društvo i centriraju ga oko Noći vještica, njihovog najsvetijeg odmora. Knjiga će prikupiti ilustracije i priče o gradu Bundeka, a biće u stilu dječje knjige, ali za odrasle. To je jezivo, krvavo, satirično, čudno, ali i veoma slatko i drago. Strip „Dead Girl“ je projekat koji planiram da radim sa nekoliko drugih umjetnika. Radim dizajn karaktera i pišem skriptu. Priča je o devojci koja je umrla i završila u čudnom, naizgled napuštenom carstvu zvanom Čistilište. Tokom mnogih avantura, ona će steći nove prijatelje, naučiti više o ovoj novoj dimenziji, njenim stanovnicima, predaji i magiji.


Mali broj vaših pratilaca zna da volite i pisanu riječ. Pisali ste za poznate bh. portale, kako uspijete sve to ostvariti?

LAZAREVIĆ: Da, ja volim i da pišem, i pokušavam da ispričam svoju priču o crtežima kad god mogu. Vjerovatno zato volim vizuelno pripovijedanje i stripove. Prije nego što sam skočio u svoju kreativnost, napisao sam članke za nekoliko lokalnih web časopisa, prvenstveno za Helly Cherry i Kultur!Kokoška. Htio sam da pišem o stvarima koje sam lično volio da čitam, ali nisam mogao da saznam mnogo o tome u lokalnim medijima, i imao sam sreće da sam pronašao ova dva koji su me otvoreno dočekali. Nažalost, što sam više radio na ličnim projektima i angažmanu u društvenim medijima, manje sam vremena pisao članke, tako da sam se trenutno zaustavio. Još uvijek imam dosta započetih nacrta i ideja za članke i znam da ću uvijek imati mjesto gdje ih mogu objaviti kada ih završim.

Imate 204K pratilaca na Instagramu. Koliko Instagram, kao društvena mreža, zapravo doprinosi vašem uspjehu kao ilustratoru?

LAZAREVIĆ: Instagram jeste glavna platforma na kojoj ja radim, i lako je reći da ne bih bio ovdje gdje sam danas bez njega. Savršen je za bilo koju vizuelnu umjetnost, više nego za bilo koji drugi društveni medij. Zahvaljujući društvenim medijima, umjetnici imaju više slobode nego ikada, a mi smo u mogućnosti da slobodno pokažemo svoj rad i od toga živimo. Ali to je mač sa dvije oštrice. Pošto nismo geografski ograničeni, svi se takmičimo za isto mjesto u središtu pažnje, a u golemom okeanu ljudi samo nekoliko njih izlazi na površinu. Jako je teško probiti se, jer postoje šanse da postoji neko ko to već radi bolje od tebe. Zato vam pomaže kada donesete nešto novo. Originalnost i jedinstvenost je najbolji način da se to učini kao umjetnik na društvenim medijima.


Šta želite da postanete kada odrastete, doktor ili umjetnik?

LAZAREVIĆ: Oboje. Mislim da u mom životu postoji mjesto i za medicinu i za umjetnost, a pošto sam patološki perfekcionista, pobrinuću se da naučim i uravnotežim to dvoje. Moram, jer ne mogu i ne mogu izabrati samo jedno.

 

 

Izvor: thesrpskatimes.com

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog