Politika

Dodik primio američkog ambasadora Nelsona: Informisao ga o stanju u BiH, EU i NATO putu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Sarajevu akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Džordža Nelsona.

Ceremonija predaje akreditiva upriličena je u Svečanom salonu u zgradi Predsjedništva BiH. 

Ambasador Nelson poručio je da se raduje zbog činjenice da će voditi aktivnosti Vlade SAD-a na unapređenju prosperiteta, bezbjednosti i poštivanju vladavine prava za dobrobit svih građana BiH. 

"SAD će i dalje biti garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Radujem se što ću sa Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu BiH pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO savezu i EU, što su njeni zacrtani ciljevi", poručio je novi američki ambasador u BiH tokom predaje akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva BiH. 

Dodik je poželio dobrodošlicu i uspješan mandat u BiH ambasadoru Nelsonu. 

"Želim da ostvarimo dobru saradnju. Duboko cijenimo položaj i ulogu SAD-a u vrijeme zaustavljanja rata i neposredno nakon rata u stabilizaciji mira u BiH", rekao je Dodik. 

On je ambasadoru poručio da dolazi zemlju koju karakteriše složenost. 

"Postoji dosta otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH. Naš osnov za djelovanje je Ustav, a on je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, koji je Vaša država pomogla da bude kreiran", napomenuo je Dodik.

On je kazao kako je u BiH predugo zadržan visoki predstavnik, te da je potrebno zajednički raditi na tome da njegova uloga što prije bude okončana i dodao: "trebamo vašu pomoć". 

"Mi smo opredijeljeni za EU integracije. Želim da Vam kažem da je upravo danas Vlada RS usvojila sve odluke u vezi sa odgovorima na Upitnik EU. Očekujemo da će ostali nivoi vlasti to uraditi u naredna dva, tri dana, čime se ostvaruju uslovi da ih predamo u Brisel", naveo je Dodik. 

Osvrnuo se i na NATO savez.

"Mi smo opredijeljeni za saradnju sa NATO-om, imamo određene angažmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru samog NATO-a. No, želim Vam reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u i to je jedno od pitanja koje je sada na dnevnom redu, za razliku od EU gdje postoji konsenzus. Sve ovo vrijeme biće dovoljno da pojasnimo sva pitanja", kazao je Dodik, te zaključio:

"Još jednom Vam želim dobrodošlicu u BiH i uspješnu saradnju, Vaša, Vašim saradnicima, Vašoj zemlji i Vašem predsjedniku želim sve najbolje". 

Podsjećamo, novoimenovani ambasador SAD-a u Erik Džordž Nelson doputovao je u nedjelju u glavni grad Bosne i Hercegovine. Dužnost ambasadora preuzima od dosadašnje američke ambasadorice Morin Kormak

Uoči svog dolaska u BiH Nelson je uputio poruku građanima BiH kazavši, između ostalog, da će SAD nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje.

Kako je najavljeno, Dodik će primiti i akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Estonije, Belgije i Bjelorusije.

Za danas je planiran i sastanak Dodika sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom.

 

Izvor: Vijesti.ba

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog