Društvo

Svjetska štafeta bajkerki u martu prolazi kroz BiH

Svjetska štafeta bajkerki 2019 (Women Riders World Relay 2019), moto-štafeta globalnog karaktera u kojoj učestvuju žene-bajkerke, što je čini prvim događajem ove vrste u istoriji, kreće za 8 dana iz Škotske.

WRWR prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu 30–31.03.2019. godine na relaciji Mostar-Sarajevo-Trebinje.

Darija Rajić, WRWR ambasadorica za Bosnu i Hercegovinu rekla je da je ovo prvi put u istoriji da će se štafeta prenijeti preko čitavog svijeta, na svaki kontinent, na motorima, a da će se dvodnevnim putovanjem posjetiti i u najboljem svjetlu predstaviti značajna istorijska mjesta, kao i kulturne i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za organizaciju ovog događaja dolazi do bajkerica iz Velike Britanije, sa ciljem oformljavanja sestrinstva od inspirativnih žena u promociji hrabrosti, avanturizma, samopouzdanja, jedinstva i strasti prema motorima na svim stranama svijeta, po prvi put na globalnom nivou. 


WRWR trenutno broji 14,034 učesnica, a broj i dalje raste.

Štafeta kreće iz Škotske, a potom prolazi kroz Irsku, Vels, Englesku, Španiju, Portugal, Andoru, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, pa dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga, put se nastavlja kroz Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku i tako dalje, sve do povratka štafete u Veliku Britaniju u januaru 2020. godine.

"Pozivamo sve bajkerke iz Bosne i Hercegovine da se jave ukoliko žele da učestvuju u WRWR. Svaka žena koja je učesnik, bila vozač ili saputnik, ima pravo da upiše svoje ime i prezime u štafetu koja će obići svijet. Muškarci su više nego dobrodošli da učestvuju u ovom događaju kao podrška i pratnja, naročito imajući u vidu da je većina bajkeriki imala prvu interakciju sa motorima upravo zahvaljujući muškarcima iz svog okruženja", stoji u saopštenju WRWR BiH.

Hejli Bel (Hayley Bell), jedna od osnivačica iz Velike Britanije, rekla je da se ovim događajem moto industriji želi pokazati snaga iza tržišta žena u moto svijetu, preko kojeg se često slijepo prelazi. Među učesnicama štafete su i svjetski poznate žene u moto svijetu kao što su Mary McGee, Elsperth Beard i Maral Yazarloo-Pattrick.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog