Svijet

Vještičje oznake pronađene u praistorijskoj pećini u Engleskoj?!

U praistorijskoj pećini u Engleskoj pronađeno je na stotine zaštitnih tragova koje su kako piše Si-En-En napravile vještice, a za koje se vjeruje da da su iz 17. i 18. vijeka.

Tragovi su otkriveni u pećini Kresvel Krags u Notingamširu u Engleskoj, a vjeruje se da je to najveća koncentracija takvih znakova pronađenih u britanskim pećinama.

Ti apotropejoni su bili ispisani na površini pećine jer se vjerovalo da tako spriječavaju zle duhove koji dolaze iz podzemlja da uđu svijet živih.

Prvobitno se smatralo da su ti znakovi samo obični grafiti, a oni su sada reklasificirani.

Među mnogim oznakama mogu da se razaznaju dva ukrštena slova "V". Kako objašnjavaju naučnici to znači "Nevinost djevica", molitvu Mariji za pomoć od zlih duhova. 


Kada su i drugi stručnjaci došli do ove pećine kako bi analizirali simbole, pronašli su još stotine oznaka na zidovima, plafonima i pukotinama, uključujući dijagonalne linije, kutije i lavirinte za koje se vjerovalo da su sposobne da uhvate demone. 

"Te oznake su ili služile da zadrže nešto unutra ili napolju", rekao je Pol Bejker, direktor muzeja Kresvel Krags. 

Otkriće su napravili Hajli Klark i Ed Vaters iz "Subterranea Britannica", dobrotvorne organizacije čiji članovi imaju strast za podzemnim prostorom.


Ovakvi riitualni simboli nisu neuobičajeni u Britaniji. Većina ih je pronađena na ulazima, uključujući i pragove, prozore u crkvama. Čak 57 ih je nađeno u pećini u Somesetu. 

Zaštitne oznake najčešće se nalaze u srednjovjekovnim crkvama i kućama, u blizini ulaznih tačaka, posebno vrata, prozora i kamina.

 

Izvor: bbc.com

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog