Vijesti

Fazlić: Hrvatska policija ubacuje migrante na teritoriju BiH

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić optužio je danas hrvatsku policiju da protivzakonito ulazi u Bosnu i Hercegovinu na području Unsko-sanskog kantona i da tamo dovozi ilegalne migrante koje zatekne na svojoj teritoriji, a koji su prije toga nekako uspjeli da pređu granicu.

Fazlić je to rekao na sjednici Gradskog vijeća Bihaća na kojoj se razgovaralo o migrantskoj krizi, prenosi N1 Sarajevo.

"Nemojte da nam hrvatska policija svaki dan dovodi 30, 40, 100 migranta, vraća ih mimo službenog graničnog prelaza. Mene vrijeđa kao Bosanca da neko može iz druge države da uđe na teritoriju BIH i ponaša se po njoj bez obzira koliko to bila prijateljska država. U BiH ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać", izjavio je Fazlić.

Prema njegovim riječima, na sličan način se ponaša i policija Republike Srpske koja sve migrante koje pronađe na teritoriji Republike Srpske odmah privodi i predaje Službi za poslove sa strancima Ministarstva bezbjednosti BiH, a ona ih opet automatski šalje ka Bihaću.

"Država BiH mora na to da utiče i to da rješava", kazao je Fazlić.

On je dodao da podržava sva rješenja osim batina, progona, deportovanja, trpanja u autobuse i vagone, kao i sve što "miriše na rasizam, mržnju, ksenofobiju, nehumanost.

"Spreman sam da ne budem načelnik ako bi došli u situaciju da Bihać sutra bude sredina koja će se tako ponašati. Ja ne želim ni da živim u gradu koji bi sutra bio na mapi u Evropi ili svijetu proglašen sredinom u kojoj su ljudi trpani protiv svoje volje u autobuse, vozove, vraćani negdje, tučeni, maltretirani na bilo koji način. Ako ima kakvo rješenje, dajte da ga nađemo", rekao je on.

Na sjednici je jednoglasno usvojena inicijativa da se uputi pismeni poziv novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se u Bihaću održi sjednica Predsjedništva na temu migrantske krize u Bihaću.

 

Izvor: Tanjug
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog