Vijesti

Policijskom komesaru Haliloviću zamjereno što je pomogao pratnji Milorada Dodika

Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović mogao bi da ostane bez posla samo zato što je pomogao obezbjeđenju srpskog člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika.

Nezavisni odbor skupštine Sarajevskog kantona smatra da je Halilovićeva greška bila to što je pomogao pripadnicima MUP-a Republike Srpske u pratnji Milorada Dodika od stadiona u Semizovcu do Sarajeva. Na rad policijskog komesara bilo je i drugih primjedbi, ali odluka da pomogne kolegama iz MUP-a Republike Srpske, bila je glavni povod ocjene njegovog rada, pokazuju dokumenti u posjedu ATV-a.


"Nezavisni odbor smatra da je ovakvim postupanjem policijski komesar dozvolio da Uprava policije protivno jasnim zakonskim odredbama, a na zamolbu kolege iz MUP-a Republike Srpske, izvrši policijsku radnju praćenje (propraćenje) i samovoljno preuzme odgovovorst za eventualne posljedice koje su tokom "propraćenja" predsjedavajućeg Predsjdništva BiH mogle nastati", stoji u dokumentima. 

To što je pomogao pratnji Milorada Dodika, Halilović je Odboru opisao kao "uslugu prijatelju" policijskom komandiru MUP-a Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva, koji po istoj liniji pomažu kolegama Uprave policije Kantona Sarajevo. Odbor nije prihvatio objašnjenje. 

"Naprijed navedenim postupanjem policijski komesar je prekršio Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH jer je istim jasno definisano da je organizovanje i porvođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata organa BiH u isključivoj nadležnosti Direkcije", stoji u dokumentima koji su u posjedu ATV-a. 


Odbor je Haliloviću posebno zamjerio što je pomogao pratnji Milorada Dodika nakon cijele drame u vezi sa mogućnošću ulaska i neulaska pripadnika MUP-a Republike Srpske u zgradu Predjedništva kao pratnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

Izvor: atvbl
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog