Republika Srpska

Dobrovoljno penzijsko osiguranje sve češći izbor građana Republike Srpske

Krajem novembra 2017. godine zvanično je sa radom počeo Evropski dobrovoljni penzijski fond (EPF) kada je nekoliko poslodavaca iz javnih i privatnih preduzeća potpisalo memorandum o procesu pristupanja.

Protekla 2018. godina bila je prva godina poslovanja Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda u punom kapacitetu. Tokom tog perioda Fondu je pristupilo preko dvadeset poslodavaca – malih, srednjih i velikih preduzeća (HI Destilacija, NLB banka, Meridian, Banjalučka pivara, Krajina petrol, Pošte Srpske, Triglav osiguranje, Banjalučka pivara, Autoputevi RS, Boksit Milići itd.), nekoliko neprofitnih organizacija, te individualnih članova, odnosno ukupno nekoliko hiljada članova.


Prvu godinu rada u punom kapacitetu obilježilo je pozitivno poslovanje, ostvarenje investicionih ciljeva, ali i promocija dobrovoljnog penzijskog osiguranja na tržištu među poslodavcima, sindikatima i zaposlenima, ali i u široj društvenoj i naučnoj javnosti. Nastavljena je saradnja sa svim uključenim institucijama - Agencijom za osiguranje, Poreskom upravom RS i Ministarstvom finansija. Svi partneri su se pokazali kao odgovorne institucije, otvorene za novu vrstu proizvoda na finansijskom tržištu. 

„U toku 2018. godine, činili smo značajne napore da se tržište Republike Srpske upozna sa postojanjem, prednostima i načinom funkcionisanja dobrovoljnog penzijskog osiguranja. Nastojali smo da saradnju održavamo i unaprijeđujemo sa svim značajnim faktorima i institucijama Republike Srpske, predstavnicima lokalne samouprave i sindikatima, ali i poslovnom i akademskom zajednicom. U toku prvog kvartala 2019. godine biće završene procedure pristupa za još nekoliko privrednih subjekata i nakon toga Fond će brojati preko 3500 članova. Prošlu godinu smo završili u skladu sa planovima i očekivanjima, pa se razvojni planovi fonda za ovu godinu odnose se na povećanje broja članova na cca. 9000, te na kontinuiranu promociju dobrovoljnog penzijskog sistema, s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća”, naglasio je Tomaž Završnik, direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

U 2018. godini formiran je i portfelj ulaganja, u skladu sa zakonskim ograničenjima i investicionom politikom. Kreirani portfelj ulaganja u toku 2018. godine za rezultat je imao ostvareni godišnji prinos od 3,78%, posmatrano kroz rast vrijednosti obračunske jedinice. 

“Mi smo svakodnevno dostupni za prezentacije o načinu funkcionisanja dobrovoljnog penzijskog sistema. Veliki broj malih, srednjih i velikih preduzeća nam se javlja - što direktno, što preko PREF-a. Jedan od naših primarnih ciljeva je da svakog građanina Republike Srpske upoznamo sa sistemom dobrovoljnog penzijskog osiguranja, da im objasnimo kako on funkcioniše. Prezentacije najčešće organizujemo unutar preduzeća za što veći broj zainteresovanih, kako bi svi imali priliku da postave pitanje, ali i da bez posrednika, samostalno, donesu odluku za svoje bolje sutra. Nakon prezentacija, krećemo u proceduru pristupa gdje svi zainteresovani potpisuju Ugovor - najčešće posredstvom penzijskog plana koji organizuje poslodavac. Pristup Fondu preko poslodavca je najpovoljnija i najisplativija opcija i za poslodavce i za zaspolene”, istakla je Gordana Drobnjak, izvršna direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

U zadnjem kvartalu 2018. godine, bile su i prve isplate članovima fonda koji su stekli uslove za raspolaganje akumuliranim sredstvima u skladu sa zakonom. Prva isplata mjesečne premije iz fonda bila je u oktobru mjesecu, za penzionera u Tesliću. 

Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu mogu pristupu svi punoljetni građani koji imaju interes za učlanjenje u dobrovoljni penzijski fond, a to mogu učiniti neposredno ili preko organizatora (najčešće poslodavca).

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog