Republika Srpska

Иновациони пројекти за развој економије и останак младих у Републици Српској и Србији

Билатералном састанку министра Рајчевића и министра Поповића, претходио је радни састанак који су двојица министара одржали са градоначелником Зворника Зораном Стефановићем, деканом Технолошког факултета у Зворнику Миладином Глигорићем, као и начелником општине Осмаци у Републици Српској Љубом Петровићем.

„Србија је спремна да оствари најчвршћу сарадњу са Републиком Српском у области иновација и технолошког развоја, а у циљу изградње јединственог иновационог екосистема и развојне политике, који ће омогућити останак младих и убрзани развој економије заснован на иновацијама и знању“, поручено је на састанку који су данас у Београду одржали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске Срђан Рајчевић и министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић.

Министар Рајчевић је истакао да је изузетно задовољан што је његова прва посјета ван Републике Српске као министра, управо посјета Републици Србији. 

„Србија је начинила крупне кораке у развоју свог иновационог екосистема. Желимо да учимо из њених искустава и да примјенимо добре моделе који су у Србији донијели резултат, а тај резултат се данас лако види кроз велики број свјетски признатих иновационих компанија које послују у Србији, али и кроз образовање и развој инжењера који су вероватно најбољи у овом дијелу Европе“, истакао је министар Рајчевић.


Он је навео да је Република Српска ставила фокус на развој економије засноване на модерним принципима. 

„То су принципи коришћења знања, дигитализације, информационо-комуникационих технологија, јачања сарадње науке и привреде. Осим тога, Република Српска има одличну географску позицију, конкурентни привредни амбијент у смислу енергетских ресурса и мреже аутопутева, и због тога сматрамо да испуњавамо све инфраструктурне предуслове да на нашој територији привлачимо најбоље иновационе компаније и развијамо нашу економију“, рекао је министар Рајчевић.

Министар Поповић је нагласио да је Србија спремна да у потпуности стави на располагање своје знање и искуство у изградњи иновационог екосистема, као и да финансијски подржи изградњу иновационе инфраструктуре у Републици Српској. 

„Наше двије владе настављају да раде на реализацији заједничких пројеката у граду Зворнику и општини Осмаци у Републици Српској. У Зворнику, заједно са Технолошким факултетом у овом граду, радимо на изградњи иновационог стартап центра, по узору на такве центре у Србији, док у општини Осмаци желимо да направимо најсавременију истраживачку станицу за развој младих талената, по угледу на Петницу код Ваљева“, истакао је Поповић.

Он је оцијенио да ће ова два пројекта, осим утицаја који ће имати на привредни раст кроз стварање додатне економске вриједности и образовање младих инжењера, значајно допринијети и чвршћој интеграцији српског народа са обе стране Дрине.

Поповић је истакао да ће ова два пројекта бити тема заједничке седнице Владе Републике Српске и Владе Србије, која ће бити одржана у четвртак 28. фебруара у Београду.

 

 

Фронтал
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog