Svijet

Pakistan oborio dva indijska borbena aviona

Na graničnom području Indije i Pakistana došlo je do eskalacije sukoba između dvije nuklearne sile nakon što je Pakistan srušio dva indijska MiGa-21. Dva pilota su poginula, a jedan je zarobljen, prenose agencije.

Sve se, navodno, događalo unutar pakistanskog vazdušnog prostora u blizini sporne regije Kašmir. Prije toga su najmanje tri pakistanska aviona ušla u indijski vazdušni prostor i izvela napad gađajući, kako su naveli, "nevojne ciljeve" te izbjegli bilo kakve civilne i ine žrtve. 

Riječ je o odgovoru Pakistana na napad indijskog ratnog vazduhoplovstva u utorak kad su, kako tvrdi Nju Delhi, napadnute tačke na kojima su se nalazile baze za obuku terorista. 

Jaish-e-Mohammed (JeM) je organizacija koja se smatra odgovornim za napad na indijsku vojsku na području Kašmira 14. februara kad su ubijena 44 vojnika.

Kašmir je sporna pokrajina oko koje su Pakistan i Indija, od 1947. godine kad je Ujedinjena Kraljevina napustila tu svoju koloniju, vodile dva rata. 

Veći dio Kašmira ostao je pod kontrolom Indije, iako u njemu živi većinski muslimansko stanovništvo. 

Nakon napada u utorak djelovalo je da će se situacija smiriti no očito je vlada u Islamabadu procijenila da mora pokazati snagu i odgovoriti istom mjerom na akciju indijske vojske. 

Sada je situacija izuzetno opasna i nije isključeno da dođe do širenja sukoba.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog