Svijet

Без договора на самиту Трампа и Кима

Други самит америчког предсједника Доналда Трампа и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна завршен је без договора, саопштила је Бијела кућа. Амерички предсједник је у обраћању медијима изјавио да иако су водили конструктивне разговоре сада није тренутак да било шта потпише са сјевернокорејским лидером.

Како је саопштила Бијела кућа, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, иако нису постигли договор, водили су конструктивне разговоре о денуклеаризацији Корејског полуострва и економији Сјеверне Кореје.

У овом тренутку није постигнут договор, потврдила је портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс и додала да ће се састанци наставити у будућности.

Разговори Трампа и Кима завршени су у Ханоју раније него што је било планирано. У току је Трампово обраћање медијима, а обраћање сјевернокорејског лидера је за сада под знаком питања.

Амерички предсједник је у обраћању медијима изјавио да "иако су водили конструктивне разговоре сада није тренутак да било шта потпише са сјевернокорејским лидером".

"Кимова визија денеуклеаризације није у складу са америчком", рекао је Трамп не улазећи у детаље и додао да ће разговори са Кимом биће настављени.

На конференцији се обратио и државни секретар САД Мајк Помпео који је рекао да је Ким Џонг Ун био "неспреман" за испуњавање америчких захтјева, преноси Си-Ен-Ен.

"Нисмо дошли до нечега што је имало смисла за Сједињене Америчке Државе. Мислим да се предсједник Ким надао да ћемо то учинити. Замолили смо га да учини више. Био је неспреман да то учини", истакао је Помпео и додао да ће за преговоре требати времена.

Би-Би-Си наводи да су Ким и Трамп завршили раније разговоре и да се свако упутио ка свом хотелу.

Скраћивање самита дошло је као право изненађење за све – због охрабрујућих порука које су се чуле у њиховом посљедњем разговору са новинарима када је Ким Џонг Ун неформално изразио спремност за денуклеаризацију Корејског полуострва.

"Да нисам спреман не бих сада био овдје", одговорио је Ким Џонг Ун новинарима на питање да ли је спреман за денуклеаризацију.

Амерички предсједник је истакао да је то добар одговор.

"То је можда и најбољи одговор који сте икада чули", рекао је Трамп.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog