Politika

Novi delegati Doma naroda BiH preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata

Delegati u osmom sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su u Sarajevu od predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branka Petrića preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata.

Svečanosti uručenja mandata delegatima prisustvovali su i drugi članovi Komisije, koja je ranije potvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda parlamenta BiH provedenih u Narodnoj skupštini Reublike Srpske, odnosno Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nakon prošlogodišnjih opštih izbora u BiH.

Uvjerenje o dodjeli mandata nije preuzeo jedino Denis Bećirović, koji ne prisustvuje današnjoj sjednici zbog smrtnog slučaja u porodici i uvjerenje će mu biti uručeno na prvoj narednoj sjednici Doma naroda.

Nakon uručenja mandata biće održana konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj delegati treba da daju svečanu izjavu, a potom osnuju klubove naroda i izaberu rukovodstvo Doma – predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.

Do izbora novog rukovodstva, sjednicom će predsjedavati srpski delegat Sredoje Nović kao najstariji član Doma naroda.

Dom naroda čini po pet delegata iz sva tri konstitutivna naroda.

U Klubu srpskog naroda u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović, svi iz SNSD, te Mladen Bosić iz SDS-a.

Klub bošnjačkog naroda čine Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, svi iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a, dok će Hrvate u Domu naroda parlamenta BiH predstavljati Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak iz HDZ BiH, te Zlatko Miletić iz DF-a.

 

Izvor: Nezavisne
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog