Politika

Izetbegović izabran za predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Čović i Špirić zamjenici

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, izabran je za predsjedavajućeg Doma naroda BiH na konstitutivnoj sjednici koja se održava danas u Sarajevu.

On je izabran sa 12 glasova 'za', jedan 'protiv' i dva 'suzdržana'.

Dragan Čović iz HDZ-a je sa 12 glasova 'za' i dva 'suzdržan' izabran za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda.

Iz Kluba srpskog naroda za drugog potpredsjednika predložen je SNSD-ov Nikola Špirić koji je i izabran sa 12 glasova 'za', i dva ' suzdržana'.

Izetbegović se zahvalio Sredoji Noviću na uspješnom vođenju, te delegatima u ime rukovodstva na ukazanom povjerenju.

O terminu naredne sjednice delegati će biti naknadno obavješteni.

Na početku današnje konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine novoizabrani delegati dali su svečanu izjavu čime su se zakleli da će poštovati odredbe Ustava BiH i Opšteg okvirnog sporazuma za mir BiH.

Izgovarajući svečanu izjavu zavjetovali su se na zaštitu i zauzimanje za ljudska prava i slobode te zaštitu interesa svih naroda i građana.

Do imenovanja novog rukovodstva Doma sjednicom predsjedava najstariji delegat koji je iz Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD).

On je u obraćanju delegatima izrazio nadu da će unutar ovog doma, bez obzira na to iz kojeg naroda i partije dolazili te kakve političke stavove delegati imali, preovladavati tolerancija i međusobno uvažavanje.

Nakon polaganja zakletve, delegati su konstituisali klubove naroda. Predsjedavajući Kluba bosnjačkog naroda je Asim Sarajlić, a zamjenik je Denis Bećirović.

Predsjedavajući Kluba hrvatskog naroda je Lidija Bradara dok je zamjenik Bariša Čolak.

Za predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda izabran je Sredoje Nović, a za zamjenika Dušanka Majkić.

Podsjetimo, u Klubu srpskog naroda u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović, svi iz SNSD, te Mladen Bosić iz SDS-a.

Klub bošnjačkog naroda čine Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, svi iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a, dok će Hrvate u Domu naroda parlamenta BiH predstavljati Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak iz HDZ BiH, te Zlatko Miletić iz DF-a.

 

Izvor: nezavisne
foto: fena
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog