Društvo

Biciklom obilazi šipovački kraj i stvara čarobne fotografije (VIDEO - FOTO)

Šumskim putevima, pored skrivenih ljepota rijeke Janj i vodopada Sokočnice, kroz prašumu ili preko planine Vitorog, Magdalena Kalaba, poznata i kao Megi vozi bicikl i objektivom fotoaparata stvara čarobne fotografije šipovačkog kraja.

Ova još uvijek neotkrivena amaterska umjetnica, fotografiše prirodne ljepote, ljude, biljni i životinjski svijet ili utvrđenja Soko grada.

“Šipovo posjeduje preko 200 km izvanrednih staza za vožnju biciklom po netaknutoj prirodi.Najčešće su to dobro uređene staze jer su to šumski putevi koje koristi šumsko gazdinstvo “Gorica”. U narednom periodu dobro bi bilo da se uradi markiranje biciklističkih staza i njihovo ucrtavanje. Sigurna sam da bi to doprinjelo razvoju biciklizma ali i dovelo brojne turiste”, kaže Magdalena za SeeSrpsku.

Fotografije koje pokazuju nestvarne ljepote Šipova Magdalena objavljuje na Facebook stranici Šipovo On Line. No, trudi se i da isprati puls grada i sve aktuelnosti objavi tu. Na početku je cilj bi da se promovišu prirodne ljepote i turistički potencijali Šipova i okoline.

Kasnije je počela pratiti događaje, manifestacije, učestvovati u različitim akcijama, hvatati ritam grada, saznavati bitne informacije  i predstavljati ih sugrađanima i pratiocima. Počela je slati u svijet ljepšu sliku ove male opštine i dala prostora svim ljudima koji se trude da ta slika bude što bolja. Sve to radi sama.

“Iskreno, i ne očekujem neku podršku od lokalne zajednice kad često ni u porodici nisam imala podršku za ovo što radim. Inženjer sam piljoprivrede ali uglavnom svoje slobodno vrijeme, a često i svoje obaveze zapostavljam da bih ispratila neke događaje, ispoštovala ljude, napravila priču. I onda dođe vrijeme da treba da kupiš novi fotoaparat, jer si ovaj što koristiš odavno pregazio. Šta tada? Pošto sam ispratila mnogo humanitarnih akcija u šali sam govorila da ćemo organizovati i humanitarnu akciju za kupovinu novog fotoaparata, kada stari prestane da radi. Htjela sam odustati milon puta i sad često poželim da pogasim sve, da prestanem da glumim Don Kihota, sakrijem se u šumu i izlogujem se sa svih društvenih mreža. Ali, neću sad rekoh ide proljeće, kad sam preživjela ovu zimu sve ću. Često je dovoljno da vas neko potapše po ramenu i kaže bravo, sjajno i nastavi tako. E, onda tu na scenu uglavnom stupaju mali i obični ljudi, meni posebno dragi, koji mi pomognu da istrajem. Često mi pošalju interesantne informacije i fotografije, pa tako svi zajedno stvaramo ljepšu sliku o Šipovu”, priča Magdalena.

Bicikl koje sada vozi nije prilagođen za brdsko planinske avanture i to je ponekad ograničava, ali, kako kaže, gdje stane bicikl počinje pješačenje.

“Nijedno ni drugo mi ne pada teško uživam u tome. Problem je i sve veći manjak vremena jer ja od vođenja ove stranice nemam nikakve dobiti, pa mi to nažalost nije primarni posao. Voljela bih da imam više vremena za istraživanje prirodnih ljepota Šipova i fotografisanje seoskih i planinskih pejzaža. Iako nekim stazama često prolazim, svako godišnje doba donosi drugačiji pogled kroz objektiv. Mislim da ovaj naš kraj još nije dovoljno istražen. Netaknut, pomalo divlji, skriven od gradske buke i urbanog života, plijeni pažnju ljudi koji žele da pronađu mir”, priča Magdalena..

Gotovo svako selo u Šipovu ima svoju priču i lokalitet po kome je poznato. Mađutim, mjesta su skoro pusta i u njima žive uglavnom stariji ljudi, domaćini, čuvari tradicije i starih zanata.

“Za našu ljepoticu, rijeku Plivu i jedinstvene Janjske otoke mislim da su skoro svi čuli.

Šipovo i njegova okolina turstima može da ponudi prelijepe pejzaže, šetnju, vožnju biciklom, izletišta, opuštanje, pecanje, uživanje u netaknutoj prirodi. Tu je i gostoprimstvo po kome smo poznati. Seoski smještaj je poslednjih godina zaživio u našim krajevima, a većina sela je relativno blizu centra Šipova, a i dobro povezana sa njim. Stranci koji dođu su oduševljeni prirodnim ljepotama, naročito našim rijekama i planinama. Iz tog razloga sam u promotivne svrhe većinu fotografija besplatno ustupila Turističkoj organizaciji Šipovo , kao i domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom”, kaže Magdalena za SeeSrpsku.

Njena preoruka svim putnicima namjernucima ili slučajnim prolaznicima je prašuma Janj i manastir Glogovac.

 

Izvor: SeeSrpska.com

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog