Zanimljivosti

„Политикин забавник“ напунио 80 година!

Нови број „Политикиног забавника“, од јутрос на киосцима, има стотину страна. Разлог је 80. рођендан часописа чији се први број појавио 28. фебруара 1939. године.

„Корачај лаким кораком у правцу свјетлости која јача људски дух“, један је од циљева Политикиног забавника, на које нас подсјећа текст Владимира Булатовића Виба, некадашњег главног и одговорног уредника часописа чији је слоган „за све од 7 до 107 година“.

Од 1939. до данас својеврсан је лет у свијет, и поучан и забаван кроз стрип, науку, умјетност, енигматику. Многи су уз њега расли, захваљујући и њему израсли у ствараоце. Имају укоричене Забавнике и чувају их као највећу драгоцијеност.

„Много тога је настало у детињству баш уз Политикин Забавник, уз рубрике Вјеровали или не и Да ли знате? Прву награду за фотографију, рецимо, добио сам баш од Политикиног Забавника за прије много година“, каже Урош Петровић.

Одрастати уз Забавник, па постати дио тима који га ствара, велика је радост, али и изазов.

„За мене је највећи изазов да историја постане забавна, да признам мени је историја увијек била досадна и онда покушавам да баш најзабавније што могу да пронађем, пронађем из историје и да то прикажем читаоцима“, истиче новинар Срђан Николић.

За осам деценија Забавник је мијењао формат, уреднике, илустраторе. Опстаје и у времену дигиталних медија.

„Све оно што пише Забавник, вјероватно може на овај или онај начин да се нађе и на интернету, али је то потребно претраживати, а Забавник на крају направи сам тај избор и понуди га читаоцима“, указује уредник Забавника, Зеферино Граси.

Политикином забавнику стигла је и Вукова награда, а поводом 80. рођендана и химна. На стихове Бранка Стевановића, музику је написао Зоран Симјановић. Изводе је новосадске „Фрајле“.

ВИДЕО

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog