Kultura

Biković: "Srbija - Tesla, Đoković...zemlja koja je dala veliki doprinos svijetu"

Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u bioskope stiže film "Balkanska međa", akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. godine, kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini. Premijera je zakazana za 19. mart, a u redovnoj bioskopskoj distribuciji film će se naći od 21. marta.

Jedan od protagonista filma, glumac Miloš Biković, kaže da se priča filma vezuje za stvarni događaj, a da se unutar nje razvija ona izmišljena. Objašnjava, vjerovatno će biti onih koji će, kao i uvijek, reći: "To nije bilo baš tako". 

"Uzeli smo jednu činjenicu - zauzeće aerodroma od tog ruskog bataljona i oko tog istorijskog događaja napravili priču. Naravno, izmišljenu, jer mi ne možemo da pravimo rekonstrukciju", kaže Biković i dodaje da je potrebno 50 filmova da bi se jedan takav događaj pokrio iz svih uglova. 

"Ono što je važno jeste da film ima neke razmjere koje do sada nismo imali, jedna tako akciona priča, koja ima emociju i koja će taj istorijski momenat sačuvati od zaborava", ističe Biković. 

Miodrag Radonjić, koji glumi jednog od glavnih negativaca u "Balkanskoj međi", dodaje da je ovo, u stvari, žanrovski film. 

"Postoji tu elemenata ljubavne priče i drugarstva", objašnjava on. 

Radonjić kaže da je ovaj film najprije nastao iz vizure reditelja koji je Rus. Scenario je takođe bio ruski, a tek kasnije srpski glumci su se uključili u izradu krajnjeg scenarija. Čak je čitava ideja da se ovaj film snimi potekla od ruskih kolega, a potom se kasnije uključila srpska koprodukcija. 

Biković kaže da je Rusima ovaj događaj poznat i da imaju odnos prema tome. 

"Moj neki utisak je da narod, kao da ima neku grižu savijest prema tome. Recimo, meni je jedan reditelj rekao da '99, kada je počelo bombardovanje, oni nisu mogli da vjeruju. On je trebalo da ide za Ameriku da nešto snima. Bacio je pasoš i nije htio da ide. Ne znam da li mu je to pomoglo nešto u životu, eli eto... Lijepo je kad to čuješ, nije ti svejedno", ističe Biković. 

Film je zapravo trebalo da bude u potpunosti ruski, priča o Rusima koji su učestvovali u ovoj operaciji, odnosno ostvarenje namjenjeno ruskom tržištu. Bikoviću je čak ponuđeno da glumi na ruskom. 

"Ja sam rekao: 'Ljudi, baš je čudno da igram Rusa u nekoj priči koja se dešava u Srbiji.' Onda sam insistirao da to bude neka srpska priča, da se mi angažujemo i da to bude srpsko-ruski film", navodi Biković i dodaje da su Rusi to rado prihvatili jer "im se dopada naš kolorit". 

"Balkanska međa" istovremeno izlazi i u Rusiji, a Biković, koji je tamo vrlo popularan, predviđa da će film osvojiti i njihovu publiku. 

Glumac objašnjava da su on i Miodrag rešili da iskoriste poziciju koju trenutno imaju i da je to jedan od razloga zašto su se uopšte uključili u rad na ovom filmu. 

"Mi imamo jedinstvenu poziciju da govorimo o Srbiji van njenih granica, da radimo neku vrstu PR-a za Srbiju kroz kulturu. Mislim da to jeste nešto što svaka zemlja radi. Mi smo imali proteklih 20-30 godina jednu lošu sliku koja je emitovana svuda u svijetu, što namjerno, što slučajno. Što krivi, što nedužni. Ali mislim da je pravi trenutak da možemo to da promijenimo. To su teme koje su fenomenalne. Mi možemo da budemo zemlja, ne u kojoj se ratovalo, već zemlja Nikole Tesle, koji je prvi IT stručnjak u svijetu. Da mi to tako brendiramo i da ljudi znaju: 'Aha, Srbija – Tesla, Đoković...' Da znaju da je to zemlja koja je dala veliki doprinos svijetu", istakao je mladi glumac. 

Pored Bikovića i Radonjića, u "Balkanskoj međi" gledaćemo i Milenu Radulović, Aleksandra Radojičića, Aleksandra Srećkovića Kuburu, Srđana Žiku Todorovića, ali i Emira Kusturicu kao specijalnog gosta. Sa ruske strane, glavne uloge tumače Goša Kucenko i Anton Pampušni. Biković dodaje da će se u filmu naći i glumac sprskog porijekla Gojko Mitić. 

"Gojko Mitić je najveća zvijezda sovjetske kinematografije. On je igrao sve Indijance u njihovim vesternima i svi ga znaju. I prvi put sada igra Srbina. Za njega nismo znali, on je neka zvijezda, zaboravljeni as“, napominje glumac. 

 


Izvor: b92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog