Svijet

Žene u Evropi u prosjeku zarađuju devet posto niže plate od muškaraca

Žene u Evropi u prosjeku zarađuju devet posto niže plate od muškaraca na istoj poziciji, a razlog je najčešće to što svoju karijeru stavljaju postrani zbog porodice pa rade pola radnog vremena ili na manje zahtjevnim niže plaćenim pozicijama, pokazalo je istraživanje međunarodnog portala za plate Paylab.

Najčešći razlog nesrazmjera plata je to što žene stavljaju svoje karijere na čekanje zbog djece, saopštio je u srijedu portal MojPosao.

Potreba za uravnoteženjem porodičnih i radnih obaveza često prisiljava žene da preuzmu posao koji je manje zahtjevan u smislu vremena. Zbog toga takođe imaju tendenciju manje težiti ka rukovodećim pozicijama, pokazuje istraživanje.

Žene na niže plaćenim pozicijama

Žene obično rade na niže plaćenim pozicijama, odnosno u djelatnostima kao što su administracija, računovodstvo, zdravstvo i socijalna zaštita, ljudski resursi, obrazovanje i farmaceutski proizvodi.

Muškarci su pak u djelatnostima s najboljim platama, kao što je IT, menadžment, transport i logistika, građevinarstvo, energetika, telekomunikacije, industrija i tehnologija, pojašnjava se u saopštenju.

Djelatnosti s uravnoteženijim omjerom su trgovina, umjetnost i kultura, bankarstvo, marketing, turizam i usluge.

Milenijalci imaju mnogo više radnih mjesta i mogućnosti za napredovanje u karijeri nego prošle generacije. Zahvaljujući radnom iskustvu, takođe imaju veće samopouzdanje i ambicije.

Eurostat: U EU-u zaposlenost žena porasla za 6 posto

Zaposlenost žena u EU-u je nešto viša od 66 posto. Broj zaposlenih žena se povećava, a u zadnjoj deceniji porasla je za 6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Najveći napredak u zapošljavanju žena ostvarile su Malta, Njemačka i nove države članice, uključujući Poljsku, Bugarsku i Mađarsku, gdje je zaposlenost žena porasla za 10 posto.

Ipak, zemlje u kojima su razlike najveće su Malta, Italija, Grčka, Rumunija i zemlje srednje Evrope, što uključuje Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku.

Zemlje u kojima je zapošljavanje najviše uravnoteženo su nordijske, na primjer Litvanija, Finska, Norveška, Švedska i Latvija, gdje je razlika manja od 5 posto.

Muškarci su u prosjeku za 11,5 posto aktivniji u zapošljavanju u odnosu na žene.

Fleksibilne pogodnosti privlače žene

Radna mjesta na nepuno radno vrijeme povećavaju učestvovanje žena na tržištu rada. Takvi položaji su na raspolaganju u Holandiji, Austriji i Njemačkoj, gdje su pružene bolje mogućnosti za pronalaženje ravnoteže između posla i privatnog života.

Najatraktivnije nefinansijske pogodnosti uključuju vremensku fleksibilnost. "Sve veći broj firmi zaposlenicima nudi fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće i više slobodnih dana. Te nefinansijske beneficije potiču žene da se uključe u rad", stoji u saopštenju.

Firme ulažu napore, dodaje se, kako bi stvorile radne uslove i osigurale jednake mogućnosti te potaknule žene za što brži povratak na posao s porodiljskog dopusta.

Međunarodni portal za plate Paylab dugoročno je pratio kretanje plata zaposlenika na razini pojedinačnih radnih mjesta.

Rodna razlika posebno dolazi do izražaja u analizama plata za istu poziciju, jer se poređenje temelji na približno identičnom opterećenju i preduslovima.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog