Kultura

Отворена изложба „Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран“

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у присуству великог броја званица синоћ је у Музеју савремене умјетности Републике Српске свечано отворила изложбу „Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран“ коју је МСУРС реализовао у сарадњи са British Council-om.

На отварању изложбе, која преиспитује заступљеност и видљивост жена на савременој умјетничкој сцени, амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд (Matthew Field) у свом обраћању окупљенима рекао је да је поносан на снажну традицију одличне сарадње између МСУРС и British Councila.

„Поносан сам на снажну традицију одличне сарадње између МСУРС и British Councila која је довела до спајања колекција и покретања питања заступљености жена у у колекцијама у прошлости и будућности. Музеји попут овога, данас имају велику друштвену улогу и залагању и раду на кључним питањима, а савремена умјетничка дјела попут ових радова представљају одраз тих питања и посматрачима пружају прилику да их сагледају из више углова и пронађу паралелу са својом свакодневницом“


Кejt Arturs  (Kate Arthurs)  директорица за умјетност са British Council-a истакла је да изложба Перцепције позива и публику да види себе у једном другачијем свијетлу. Изложба поставља питања о томе како су  жене данас дефинисане у друштву у односу на мушкарца, али и о могућностима ослобађања од неких родних стереотипа и начинима виђења женског тијела.

Сарита Вујковић, директорица МСУРС назначила је да током припреме пројекта“Перцепције” изложба у МСУРС је замишљена као својеврсна платформа за креирање нове публике, која ће током трајања пројекта имати прилику да учествује у бројним разговорима, дискусијама, радионицама и пратећим програмима у којема је могуће сагледати женску умјетност из нове перспецтиве, упознати се са новим токовима феминистичке еманципације и савременим аспектима родних једнакости

Отварајући изложбу, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је велика ствар када овдје имамо толико умјетника из Велике Британије и са наших простора који умјетничким изразом шаљу одређене поруке. Изложба је уприличена уочи 8. марта и на тај начин желимо да подстакнемо све оно што јесу заједничке активности и сарадња, а умјетност је сјајан начин и мост преко којег се остварује боља сарадња и разумијевање.


Прва активност богатог пратећег програма изложбе Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран је изложба “Женски базар” која ће бити отворена данас  8. марта у Галерији Плус. Ријеч је о изложби продајног карактера која представља дјела умјетница које су се пријавиле на Јавни позив МСУРС и Галерије Плус а која има за циљ да потенцира питање умјетничког тржишта и позиције женских аутора унутар њега, као и побољшање промоције и продаје радова самосталних умјетница. 

„Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран“


Изложба у Бањалуци названа је по дјелу једине умјетнице у колекцији Музеја савремене умјетности РС Сандре Дукић која има изражен феминистички став и дјеловање. Назив је уједно и народна пословица, Цвијет је најљепши кад је неубран, са којом се умјетница визуелно духовито поиграва, желећи да скрене пажњу на радикалније преиспитивање позиције жена у друштву. Пословица садржи и одређене друштвене и културолошке карактеристике, које заједно са друштвено- историјским оквиром могу бити полазна тачка за истраживање родних односа овог поднебља.

Кустоскиња изложбе Лана Пилиповић изложбу је подијелила у 4 сегмента, и то: „Рефлексија”, „Изложеност”, „Родна тијела” и „Дух”. Ови сегменти осмишљени су тако да одражавају дијалог умјетница, сличности и разлике умјетничких концепата, разноврсност женског израза – од интимних, личних ставова до перцепције друштва у којем живе, као и њихов међусобни однос.


На изложби су изложена дјела следећих умјетница: Абигeјл Лејн, Антеа Хамилтон, Камила Лоу, Силиа Хемптон, Клер Странд, Елизабет Прајс, Џилијан Веринг, Хелен Чедвик, Лаура Олдриџ, Лубаина Химид, Мадаме Јевонд, Рејчел Вajtтрид ,Сара Лукас, Трејси Емин, Маргарета Керн, Сандра Дукић, Нивес Кавурић Куртовић, Ирма Маркулин, Марија Драгојловић, Свјетлана Салић Митровић, Коса Бокшан, Весна Перуновић, Лала Рашчић, Борјана Мрђа, Биљана Гаврановић, Ката Мијатовић.

 

Фронтал

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog