Vijesti

Откривена плоча на српском језику у Јардениту, мјесту Христовог крштења

Свечано откривена плоча на српском језику у Јардениту, мјесту Христовог крштења на ријеци Јордан

У Јардениту, локацији на ријеци Јордан означеној у Израелу као мјесто Христовог крштења, 1. марта 2019. године свечано је откривена плоча са ћириличним натписом на српском језику - цитатом из Новог завјета.


Израда и постављање натписа омогућена је донацијама ходочасника из Србије, посебно прилозима поклоника из Шапца, уз подршку старјешине храма СПЦ „Св. Апостола Петра и Павла“ проте Томислава Лукића. У присуству неколико десетина поклоника из Србије, плочу са натписом свечано су открили, уз краћу церемонију и пригодне говоре, директорка Јарденит-центра Сарит Гани, амбасадор Србије Милутин Станојевић и прота Томислав Лукић. 

Ово је 112. плоча отворена у Јардениту, на исто толико језика и са истим цитатом из Јеванђеља по Марку - поглавље 1:9-11 - који се односи на чин светог крштења у ријеци Јордан.


У свом обраћању амбасадор Станојевић поздравио је постављање српског ћириличног натписа међу толико других из свијета, честитајући проти Томиславу, донаторима и поклоницима на овом чину. Како је истакао, иако није извјесно да ли је ова локација аутентично место Христовог крштења, сама чињеница да се ради о реци Јордан која има третман светилишта за све хришћане у свијету и мјесту које годишње посјећује више од пола милиона хришћанских ходочасника, свједочи о великом значају постављања српског натписа, посебно за српске вјернике и поклонике.   

 

Извор: телавив.мфа.гов.рс

 

Twitter
Anketa

Koje države su najveći prijatelji BiH?

Rezultati ankete
Blog