Svijet

Istorijska odluka: Sutra ponovo glasanje o sporazumu o brexitu

Britanski zastupnici u utorak će ponovo glasati o sporazumu o brexitu kako su ga dogovorili premijerka Thereza Mej i EU. Pred njima je istorijska odluka hoće li ga podržati ili za manje od tri sedmice rizikovati haotičan izlazak iz EU-a.

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je prije dva mjeseca taj sporazum velikom većinom glasova i poslao Mej u Briselu da o njemu ponovno pregovara. Evropski čelnici odbacili su njezine zahtjeve, a u pregovorima između britanskih i evropskih dužnosnika i dalje nema pomaka. Ako britanski zastupnici ne prihvate sporazum i ako se ne dogovori produženje pregovora, Britanija će morati izići iz EU 29. mart, nakon 46 godina članstva, što će izazvati velike poremećaje na obje strane.

Dužnosnici su ovaj vikend nastavili pregovore o nekoj vrsti pravnih jamstava koja bi mogla uvjeriti britanske zastupnike da podrže sporazum. Mej bi mogla i sama u posljednji trenutak ponovno posjetiti Brisel bude li potrebno. No malo ih očekuje da bi mogla izboriti značajnije ustupke prije glasanja u utorak, pa Mej umjesto toga nastoji podsjetiti zastupnike šta je u igri.

U govoru u petak upozorila je tako da bi, kada bi ponovno odbacili njezin sporazum, izazvali "krizu". "Podržite ga i Ujedinjeno Kraljevstvo će izići iz Evropske unije. Odbacite ga i nitko ne zna što će se dogoditi", kazala je. "Možda nećemo napustiti EU još mjesecima. Mogli bismo otići bez zaštitnih mjera koje sporazum predviđa. Možda nikada nećemo otići."

Prijetnja pobune kabineta zbog mogućeg brexita bez sporazuma prisilila je Mej da pristane da će, ako njezin sporazum bude ponovno odbačen, zastupnici ove sedmice moći glasati i o mogućnosti brexita bez sporazuma (u srijedu) te o odgodi brexita (četvrtak). Govoreći u Grimsbiju, ribarskoj luci na Sjevernom moru koja je na referendumu 2016. glasala za izlazak iz EU, Mej je zatražila od Brisela da još jednom pokuša postići dogovor. "Odluke koje Europska unija donese u idućih nekoliko dana imaće velik uticaj na rezultat glasanja", kazala je.

Pregovori se vode o tzv. "backtopu", zaštitnom mehanizmu kojim se želi osigurati da će granica na irskom ostrvu nakon brexita ostati otvorena. Britanija bi po tom aranžmanu ostala u carinskoj uniji s EU i nekim dijelovima zajedničkog evropskog tržišta dok se i ako se ne pronađe drugi način, kao što je sporazum o trgovini, kojim bi se izbjegle granične kontrole. Mnogi britanski zastupnici strahuju da je to zamka zbog koje bi ostali vezani uz EU, no Brisel je odbacio prijedloge da se trajanje mehanizma vremenski ograniči ili da se dopusti njegovo jednostrano raskidanje. Glavni evropski pregovarač Majkl Barnier ponovio je u petak da bi Unija mogla ponuditi pravno obvezujuću izjavu u kojoj bi se potvrdilo da je "backstop" samo privremeno rješenje.

Sporazum o razdruživanju u januar je odbacila većina od 230 zastupnika i, iako je nekoliko zastupnika u međuvremenu promijenilo mišljenje i sada podržavaju sporazum, još nema naznaka da je među zastupnicima došlo do velikog zaokreta. Opoziciona Laburistička stranka i dalje mu se protivi, čak i ako je Mej nastojala pridobiti pojedine zastupnike obećanjima o zaštiti radničkih prava i dodatnim novcem za siromašne gradove. Ako sporazum u utorak bude ponovno odbačen, zastupnici bi u srijedu trebali glasati o brexitu bez sporazuma, a u četvrtak o odgodi brexita.

Mej nudi mogućnost "kratke, ograničene" odgode, ali je sama protiv toga, upozoravajući da će zastupnici na kraju ipak morati donijeti odluku o budućnosti zemlje. Bilo kakvu odgodu morali bi odobriti čelnici 27 država članica EU, koji se sastaju na samitu u Briselu 21. i 22. marta, sedmicu dana prije dogovorenog datuma brexita. Istaknuta laburistička zastupnica Emili Tornberi kazala je za "The Times" od subote da će njezina stranka podržati kratku odgodu brexita, ali ne duže od jula.

Laburisti su kazali da bi mogli podržati održavanje drugog referenduma na kojem bi odluka o brexitu mogla biti poništena. No Tornberi je odbacila nagađanja da će podržati sporazum pod uslovom da se održi drugi referendum.


Izvor: N1
Twitter
Anketa

Koje države su najveći prijatelji BiH?

Rezultati ankete
Blog