Republika Srpska

U Kneževu proradila prva elektrana na biomasu u BiH

Prva elektrana na biomasu u RS i BiH počela je sa radom u Kneževu, a proizvedena struja biće isporučivana Elektroprivredi RS...

Prva elektrana na biomasu – drvni otpad u RS i BiH počela je sa radom u Kneževu, a vrijednost ove investicije premašila je deset miliona KM.

Objekat je izgrađen u okviru kompleksa drvne industrije „Nomar“ iz Kneževa, koja posluje u sastavu kotorvaroške grupacije „Fagus“. To je prvi objekat namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije pomoću ove vrste obnovljivog energenta u BiH.

Vlasnik kompanije „Fagus “Miroslav Malijević istakao je za „Glas Srpske“ da novoizgrađeni industrijski kompleks, osim elektrane na biomasu kapaciteta pet megavata toplotne energije i jednog megavata električne energije, čini i kompletno proizvodno postrojenje za proizvodnju peleta kapaciteta 45.000 tona godišnje, najvišeg kvaliteta.

„Proizvodićemo toplotnu i električnu energiju istovremeno od materijala koji se u drvnoj industriji smatra otpadom, a riječ je o kori drveta koja se inače skida kako bismo imali nesmetan tehnološki proces obrade drveta. Pored kore drveta, koristimo i sječku od ogrevnog i celuloznog drveta. Time ćemo riješiti problem odlaganja otpada i proizvesti toplotnu energiju koja će nam poslužiti za proizvodnju peleta. Električnu energiju koju proizvedemo isporučivaćemo Elektroprivredi RS“, rekao je Malijević, dodavši da su ovom investicijom stvoreni uslovi za dodatno zapošljavanje radnika iz Kneževa i okoline.

 

Izvor: Mondo.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog