Kultura

Banski dvor pokreće "Art bioskop"

Kulturni centar Banski dvor, kako su saopštili iz ove kuće, u tekućoj godini planira pokrenuti još jedan novi prostor za realizaciju sadržaja iz kulture.

Riječ je o "Art bioskopu", koji će, sa kapacitetom od 50 mjesta, prevashodno biti namijenjen za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova.

"Pored fokusa usmjerenog na organizaciju visokokvalitetnih kulturnih događaja u vlastitoj produkciji, kao jedan od osnovnih strateških ciljeva označili smo kontinuiran rad na pokretanju novih prostora za kulturne namjene. Zahvaljujući takvom opredjeljenju, ustanova je danas bogatija za dva nova prostora i scene Banskog dvora koji su prilagođeni za realizaciju kulturnih sadržaja na otvorenom. To su 'Art dvorište', otvoreno u junu 2017. godine i 'Art terasa', otvorena u maju prošle godine", kazao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora. 

On je dodao da je, upravo zahvaljujući ovim prostorima, Banski dvor već dvije sezone uzastopno jedna od rijetkih ustanova kulture koja ne pravi ljetnu pauzu, već u kontinuitetu organizuje bogat kulturni program tokom čitavog ljeta.

Adaptacija i uređenje novog prostora "Art bioskopa" podrazumijeva pokretanje nove kamerne scene na prvom spratu Banskog dvora i oživljavanje još jedne scene za kulturne namjene.

Uz oživljavanje i pokretanje novih prostora za kulturne namjene te intenzivan rad na povećanju iskorištenosti svih trenutno raspoloživih prostornih kapaciteta, Banski dvor i u 2019. godini namjerava ostati partner, koproducent i suorganizator svih značajnih manifestacija i programa od interesa za grad i širu društvenu zajednicu.

"Takođe, nastavićemo sa praksom organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji, gdje će posebna pažnja biti usmjerena na organizaciju festivala pokrenutih u prošloj godini, koji će, u produkcijsko-tehničkom smislu biti najzahtjevniji i najveći izazov za ovu ustanovu u 2019. godini", rekao je Matović dodajući da je u planu i realizacija druge etape reparacije raritetnog koncertnog klavira stenvej iz čuvene serije D, jednog od svega dva ovakva instrumenta u BiH.

 

Izvor: nezavisne
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog