VIDEO

U budističkom hramu u Kjotou može vam se dogoditi da vam propovijeda robot (VIDEO)

400 godina star hram u duboko tradicionalnom japanskom gradu Kjotou otkrio je robotsko božanstvo da propovjeda Budina učenja, a u pokušaju da dosegne do mlađih generacija Japanaca.

Android Kannon, zasnovan na tradicionalnom budističkom božanstvu milosti, propovijedao je svoja prva učenja u hramu Kodaiji u subotu, a u martu bi trebao početi sa propovijedanjem u javnosti.

Razvijen po cijeni od 100 miliona japanskih jena, robot je zajednički projekt između Zen Hrama i Hiroši Ishigura, profesora inteligentne robotike na Univerzitetu u Osaki.

Hram je prišao profesoru Ishigurou i zamolio ga da dizajnira humanoidnog robota koji može propovijedati Budino učenje na način koji je lako razumljiv.

"Želimo da mnogi ljudi dođu i vide robota i da razmisle o suštini budizma".

Prema hramu, budističko božanstvo milosrđa je u stanju da se transformiše po volji kako bi pomoglo ljudima, a Android Kannon je samo najnovija inkarnacija.

77 inča visok i težak 59 kg, robot je u stanju da pokrene torzo, ruke i glavu, ali samo ruke, lice i ramena prekriveni su silikonom dizajniranim da izgleda kao ljudska koža. Ostatak androida je jasno mehanički - uključujući otvoreni vrh glave. Video kamera je instalirana u lijevo oko.

Robot je programiran da propovijeda na japanskom, s verzijama koje su prevedene na engleski i kineski projektovane na ekranu za strane posjetioce.

 

Izvor: telegraph.co.uk

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog