Svijet

SAD povlače kompletno diplomatsko osoblje iz Venecuele

Sjedinjene Države povući će kompletno diplomatsko osoblje koje se još nalazi u njihovoj ambasadi u Karakasu zbog pogoršanja krize u Venezueli, objavio je u ponedjeljak državni tajnik Majk Pompeo.

"Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venecueli kao i procjene da je nazočnost diplomatskog osoblja u američkoj ambasadi postala ograničenje za politiku SAD-a", napisao je Pompeo na Twitteru.

Nije rekao kada će tačno osoblje biti povučeno iz veleposlanstva u Karakasu.

Predsjednik Venezuele objavio je 23. januara prekid diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale opozicionog vođu Huana Guaidoa za privremenog predsjednika zemlje, i naredio odlazak svih njihovih diplomata.

Smatrajući da Maduro nema legitimitet, Vašington je odbio poslušati ali je ipak dan kasnije povukao sve osoblje koje nije nužno i savjetovao svih američkim državljanima u Venecueli da napuste zemlju.

Novi protesti na opoziv opozicije sazvani su u utorak u Venezueli, kada je ponovno proglašen neradni dan jer i dalje u zemlji nema struje.

Nacionalna skupština kojom dominira opozicija proglasila je u ponedjeljak "stanje uzbune" u Venecueli nakon 100 sati bez struje.

Statut je predao parlamentu njegov predsjednik Huan Guaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak zemalja.

Uprkos polaganom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Karakasu, stanje je i dalje haotičnu za većinu stanovništva.

Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nikolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a.

Njegovi kritičari insistiraju da je to posljedica više od deset godina korupcije i lošeg upravljanja.

Vlasti još nisu potpuno objasnile zašto je došlo do nestanka struje i kada bi uzrok mogao biti otklonjen

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Koje države su najveći prijatelji BiH?

Rezultati ankete
Blog