Zanimljivosti

Prvi koralni greben u Italiji otkriven na jadranskoj obali

Ovaj podvodni ekosistem u gradu Apulija u Italiji mogao bi biti biti dug desetak kilometara, piše Gardian.

Prema istraživačima, u Italiji je identifikovan prvi mezophotični koralni greben.


Podvodni ekosistem se proteže na najmanje dva i po kilometra na jadranskoj obali u blizini Monopolia, u Apuliji.

To je prvi "mezophotični koralni greben" - izraz koji se primjenjuje na ekosisteme sa niskim nivoom svjetlosti - koji se mogu naći na Mediteranu.

Ovi tipovi grebena „nalaze se na dubinama od 30–40 metar pa sve do 200 metara“, pišu istraživači u istraživanju objavljenom u časopisu "Nature".

Iz tog razloga, boje koralnog grebena u Apuliji su suptilnije od poznatih sorti na Pacifiku.

"Čuveni australski ili maldivski koralni grebeni se uzdižu gotovo do površine vode, čime se najviše koristi sunčeva svjetlost koja je pravo gorivo ovih ekosistema", rekao je prof Đuzepe Koriero, direktor odjela za biologiju na Univerzitetu u Bariju "Aldo Moro", koji je vodio istraživački projekat.

Ovi grebeni su veoma rijetki, jer uspijevaju preživjeti i rasti uprkos nedostatku svjetlosti.

“Početkom devedesetih radio sam kao morski biolog na Maldivima. Ali nikada nisam pomislio da ću naći koralni greben, 30 godina kasnije, nedaleko od moje kuće."

Greben u Apuliji je dubok od 35 do 50 metara i pokriva oko dva i po kilometra, ali istraživači kažu da bi se to moglo proširiti na desetine kilometara duž istočne obale.


U prošlosti su koralni grebeni u Sredozemnom moru bili rasprostranjeni, ali su vremenom izumrli. Ostaci nekih od ovih starih grebena su još uvijek vidljivi, uključujući i mali greben na ostrvu Mljetu u Hrvatskoj.

Većina koralnih grebena je stara manje od 10.000 godina i zauzima manje od 0.1% svjetskog okeanskog područja, ali oni pružaju dom za najmanje 25% morskih vrsta, uključujući ribe, spužve i mekušce.

Međutim, zagrijavanje mora i zakiseljavanje okeana znatno su izbjegle mnoge grebene, a većina nije sposobna da raste dovoljno brzo kako bi kompenzirala rastući nivo mora izazvan klimatskim promjenama.

 

Izvor: theguardian

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog