Kultura

Miljenko Jergović dobitnik međunarodne književne nagrade "Jugra"

Dodjela nagrada održaće se 4. aprila u Državnoj biblioteci u Jugri

"Međunarodna književna nagrada" Jugra osnovana je 2007. godine od strane književne fondacije Put života i Vlade Hantijsko-Mansijskoga autonomnog okruga. Od tada je ovu nagradu dobilo više od 80 ruskih i stranih pisaca, pjesnika, prevodilaca, književnih kritičara, kazao je sekretar Mansijskog Okruga Javne organizacije “Savez pisaca Rusije” Igor Širmanov.


2018. godine književnu nagradu "Jugra" dobili su su: moskovski pisac Vladimir Ličutin, poznat po svom doprinosu ruskoj književnosti; jugorski pisac iz "Sovjetskog" Aleksandra Igumnova za prozu o ratu u Afganistanu; tjumenski pisac Leonid Ivanov za knjigu "Mi ćemo živjeti" i organizaciju književnog procesa; bugarska pjesnikinja, osnivač i prvi predsjednik međunarodnog kreativnog udruženja "Slavenska Literaturna i Umjetnička Akademija" Iolka (Elka) Neagolova za knjigu "Anđeo u pećini".

Bosanskohercegovački književnik Miljenko Jergović je u kategoriji autora i prevodilaca iz slavenskih zemalja dobio nagradu za knjigu "Gloria in excelsis", u ediciji "100 slavenskih romana“ prevod Larisa Sevaljova.  

U istoj su kategoriji ranijih godina nagrađivani Mihajlo Pantić, Goran Petrović, Venko Andonovski.

Takođe, nagradu je dobio i moskovski publicista Viktor Linik (glavni urednik lista „Slovo“) za doprinos ruskom novinarstvu i međunarodnom novinarstvu.


Izvor: ugra - news.ru
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog