FOTO

Najveći zatvoreni vodopad na svijetu biće otvoren u aprilu u Singapuru

Zvaničnici su najavili da će kompleks Aerodroma "Jewel Changi" biti otvoren za javnost 17. aprila.

Sa svojim osjetljivim rešetkastim staklenim panelima uokvirenim čelikom, karakterističan Jewel u obliku krofne je prije svega centralno čvorište, povezujući tri od četiri postojeća terminala Aerodroma Changi.

Aerodrom će imati i veliki trgovački centar, kako bi privukao i lokalno stanovništvo i posjetioce.

Osmišljen od strane svjetski poznatog arhitekte Moshe Safdiea kao novi "čarobni vrt", Aerodrom Jewel Changi se prostire na više od 130,000 kvadratnih metara i njegova izgradnja koštala je oko 1,25 milijardi američkih dolara.

Imaće ukupno deset etaža - pet nadzemnih i pet podzemnih - ispunjenih raznim atrakcijama, vrtovima, sa 280 prodajnih mjesta i hotelom "YOTELAIR" sa 130 soba. 

Možda je najimpresivniji aspekt projekta "Kišni vrtlog". Na visini većoj od 130 stopa, to je najviši zatvoreni vodopad na svijetu.

Vrhunci aerodroma uključuju Jewelovu šumsku dolinu, ogroman vrt od četiri sprata ispunjen pješačkim stazama usred više od 235.000 kvadratnih metara prostora posvećenog uređenju okoline, što ga čini jednim od najvećih zatvorenih kolekcija biljaka u Singapuru.

Koncept dizajna je produžetak reputacije Singapura kao "Grad u vrtu".

Jewel će pojačati već impresivnu ponudu aerodroma koji je prea Skytrax-u šest godina za redom proglašavan najboljim u svijetu.

Aerodrom Changi je sedmi najprometniji aerodrom u svijetu za međunarodni saobraćaj. Rekordnih 65,6 miliona putnika prošlo je kroz njegova četiri terminala 2018. godine, prema podacima aerodroma.

 

Izvor: edition.cnn.com

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog