Društvo

Beč najbolji kvalitetom života, Luksemburg najsigurniji grad u svijetu

Deseti put za redom Beč se nalazi na vrhu ljestvice gradova sa najboljim kvalitetom života u konkurenciji 231 grada u svijetu.

Nakon Beča slijedi Cirih (Švajcarska) koji je na drugom mjestu, zatim Vankuver (Kanada), Minhen (Njemačka) i Oukland (Novi Zeland), rezultati su istraživanja koje je sprovela međunarodna konsultantska kuća "Mercer".


Sarajevo se nalazi na 156. mjestu, Zagreb na 98. a Beograd na139. mjestu.

Ove godine Mercer je sproveo i posebno istraživanje o ličnoj sigurnost. Zapadna Evropa dominira, a Luksemburg je proglašen najsigurnijim gradom na svijetu.

Istraživanje se sprovodi na osnovu nekoliko kriterijuma među kojima su javne usluge i transport, ekonomska situacija, politička i društvena sredina, socijalno-kulturno okruženje, zaštita prirode, stambeno tržište i ostalo.

Mnogi gradovi u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao što su Prag, Viljnus, Varšava, Sarajevo, Zagreb i Beograd, između ostalog, vide stalni napredak u ličnoj sigurnosti. Nekoliko gradova, kao što su Atina, Madrid i Pariz, svjedoci su pada lične sigurnosti zbog prošlih terorističkih napada ili unutrašnjih nestabilnosti. 


U Sjevernoj Americi, većina gradova je takođe doživjela pad lične sigurnosti, dok se većina kineskih gradova poboljšala na tom polju. Na Bliskom istoku, Ujedinjeni Arapski Emirati su doživjeli  napredak u ličnoj sigurnosti.

Kompletnu listu pogledajte OVDJE

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog