Zanimljivosti

Fudbaleri koji su loptu zamijenili umjetnošću

Baskijski kipar Eduardo Chillida igrao je za Real Sociedad, a bivši golman Chelsea-a Petar Barota bio je apstraktni umjetnik. Jesu li neki drugi igrači imali umjetničke tendencije?

"Sigurno jedan od najneobičnijih igrača u dugoj istoriji Port Valea je keramički dizajner Lucien Boullemier", piše Rob Fielding. “Sin francuskog keramičara Antonina Boullemira, prvobitno se preselio u Potteries kako bi radio. Potpisao je za Stoke City prije nego što se pridružio Port Valeu 1897., ali se 1903. povukao u SAD. Nastavio je igrati u Americi za Philadelphiju Hibernian. Vratio se u Veliku Britaniju 1905. godine. Još u Potteriesu proizveo je seriju keramičkih posuda Boumier Ware, koja je bila vrlo tražena."


Bivši odbrambeni igrač Wolves-a i  Sunderland-a Jody Craddock slikao je tokom cijele svoje karijere. "Nisam dobio nikakav štapić od svojih saigrača", rekao je Craddock prošle godine. “Na kraju su mi platili da im napravim portrete. To mi je govorilo da me shvataju ozbiljno. Krajnji kompliment je da se neko želi odvojiti od svog teško zarađenog novca za nešto što sam nacrtao. 

Neke radove Craddocka možete vidjeti ovdje.


Tu je i Owain Fon Williams, čije su slike rudara prikazane na izložbi nakon Euro 2016. „Ne radim to zbog novca“, rekao je Williams. "Neću izlagati te slike samo radi prodaje. Radim ih jer mi nešto znače. Kod mnogo umjetnika to je poput transportne trake, samo slikaju i slikaju. Kod mene nije takav slučaj. Doslovno to radim zbog uživanja i onoga što se iz toga dobije, a čime se osigurava da je velška istorija još uvijek tu. ”

Ovdje možete vidjeti više Williamsovih djela.


"Karijera Anselma Fernández-a kao profesionalnog igrača u Sportingu nikada nije uzletjela", primjećuje Dirk Maas, "ali kao menadžer vodio je lisabonski tim do pobjede u UEFA Kup pobjednika kupova 1963/64. Međutim, ime je izgradio kao arhitekta, a dizajnirao je lisabonski stadion Estádio José Alvalade i nacionalnu biblioteku Portugala."

 

Bivši golman Zapadne Njemačke Rudi Kargus takođe se okrenuo ka umjetnosti. Kargus je odigrao više od 250 utakmica za Hamburg u 1970-ima, a prošle je godine njegov rad bio izložen u Feinkunst Krüger galeriji u Hamburgu.

A u Njemačkoj je i Andreas Neuendorf, koji se nakon razgovora s njemačkom FA okrenuo umjetnosti. Neuendorf je želio svoj nadimak "Zecke" na poleđini svog dresa dok je igrao u Hertha Berlin, DfB je to odbio, pa je Neuendorf naslikao nekoliko slika, ulje na platnu, kako bi Zecke mogao biti njegov službeni naziv.


 

Izvor: theguardian.com

 

 

Twitter
Anketa

Po vašoj procjeni koliko će vam trebati novca da bi spremili djecu u školu?

Rezultati ankete
Blog