Zanimljivosti

Na najsušnijem području planete pojavilo se jezero

Kada se na najsušnijem području planete pojavi jezero takva pojava djeluje kao fenomen.

Na jednom od najsuvljih i najtoplijih mjesta na planeti, u Mrtvoj Dolini (Death Valley) u Kaliforniji, pojavilo se jezero. Nakon kiše koja je padala nedjeljama, oluja i poplave pojavila se prilično velika površina vode.

Na tom mjestu se našao fotograf, čiji je zadatak bio da donese fotografije Bedvoter basena (Badwater basin), najniže tačke sjeverne Amerike.

"Nerealan je osećaj pronaći toliko vode na najsuvljem mjestu na svijetu. Ironija je što uopšte nisam uspio da doprem do Bedvoter basena, ali su svakako fotografije koje sam donio originalnije”, izjavio je fotograf Eliot Mekguken za SFGate. 

Nacionalni park Dolina smrti drži rekord najviših temperatura na Zemlji: 56,7°C izmjerenih još 10. jula 1913. godine u naseljenom mjestu Fernis Krik (Furnace Creek). Ovo mjesto, takođe, drži rekord sa najtoplijom zemljinom površinom: 93,9°C izmjerenih 15. jula 1972. godine. Najtoplijim mjesecom je proglašen jul 2018. godine, kada je, ovde, prosječna dnevna i noćna temperatura iznosila 42,3°C, čineći ovo mjesto najsušnijim na planeti.

Premda su rijetke, nisu potpuno iznenađujuće pojave vodenih površina u pustinjama. 

Badwater basin je najniža tačka SAD-a. Nalazi se 86m ispod nivoa mora.

U prosjeku, tokom marta na području Fernis Krika padne oko 7,6 mm kiše. Kada se desi slučaj da padne 22 mm kiše u samo 24 sata, a na okolnim planinama čak 38 mm - koje se takođe slivaju u niže, pustinjske predjele, nije nemoguće da nastane jezero. Pustinjska zemlja je isušena toliko da teško apsorbuje vodu, što objašnjava kratkotrajne pojave poplava, čak i kada ne pada kiša direktno iznad njih.

„Soli pustinjske zemlje su suve i kompaktne - kao kada biste sipali vodu na betonsku površinu ”, objašnjava meteorolog Tod Lerikos.

Nije poznata tačna veličina nastalog jezera, ali zvaničnici iz Nacionalnog parka su odmah nakon padavina objavili dužinu od oko 16 km. 

Uprkos imenu, Dolina smrti nije beživotno mjesto. Velikoroge ovce, kojoti, kengur-pacovi, zečevi i kornjače su ovu bezvodnu zemlju odabrale kao stanište. Jedinstven pejzaž - dolina nadmorske visine ispod nivoa mora, okružena planinama, na čijim vrhovima snijeg nije neobična pojava, povremeno ukrase poljane divljeg cvijeća - pojava je poznata kao super cvjetanje.

Ako imate dovoljno sreće, možda uočite i dugu.

 

Izvor: nationalgeographic.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog