Svijet

Sjećanje na NATO bombardovanje u Ujedinjenim Nacijama

Potpredsjednik 28. Juna Milo Dubak održao je juče govor u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi gdje je oštro osudio protivzakonito NATO bombardovanje Jugoslavije.

Na 40. zasjedanju savjeta za ljudska prava gdje se razgovaralo o rasizmu, diskriminaciji i ksenofobiji, govor gospodina Dubaka izazvao je burne reakcije nakon što je istakao apsurdnu poziciju Crne Gore pri NATO savezu rekavši: "Razlikujem se ovdje danas po tome što sam jedini govornik koji dolazi iz zemlje koja je faktički samu sebe bombardovala". 

Nastavak svog govora iskoristio je kako bi istakao štetno djelovanje osiromašenog uranijuma koji je donio "decenije patnje". 

Zaključio je govor rekavši da će 28. Jun iskoristiti svoj specijalni konsultatitvni status pri Ujedinjenim Nacijama kako bi započeo ambiciozan projekat koji će se fokusirati na tri glavna principa i osigurati put naprijed: pravdu, pomirenje i prevenciju. 

Multietnički i multireligiozni projekat trajaće nekoliko mjeseci i istraživaće posljedice bombardovanja i njene efekte na region danas. Ovaj podvig traži podršku međunarodne zajednice a kulminiraće specijalnom sjednicom koju će predvoditi 28. Jun u Ženevi i Njujorku. 

Cijeli govor možete pročitati ovde: 

"Poštovana predsjedavajuća, 

Velika mi je čast da danas budem ovdje kao predstavnik 28. Juna i podijelim naše analize o tome kako se boriti protiv mnogih vidova vjerske diskriminacije na Zapadnom Balkanu. 

Kao prvo i najvažnije, region mora da se pomiri sa prošlošću prije nego što hrabro zakorači u zajedničku budućnost. Ove nedjelje, 24. mart, predstavlja 20 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije - dan koji je zacrtan u mom sjećanju. Bio sam učenik četvrtog razreda osnovne škole kada je raketa sa osiromašenim uranijumom pogodila moj rodni grad Berane u Crnoj Gori. Sirene su zvonile dok su moji drugari i ja pokušavali da se sakrijemo od stakla koje je pucalo na prozorima učionice, čekajući da nas roditelji pokupe iz škole. 

Danas je Crna Gora dio NATO pakta a ja mogu slobodno da saopštim da sam ovdje jedini govornik iz zemlje koja je bombardovala samu sebe. Generalni Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je saopštio da smo bombardovani "za naše dobro" kao i da je članstvo u alijansi koja je bombardovala moju školu u našem interesu. 

Štagod da je razlog, jedna stvar je sigurna, da bi Zapadni Balkan išao naprijed, internacionalna zajednica mora podržati i predvoditi multietnička rješenja. 

Moja organizacija namjerava da pokrene projekte koji će trajati nekoliko mjeseci, u kojima ćemo koristiti naš specijalni konsultativni status pri savjetu za ekonomska i socijalna pitanja, kako bi se fokusirali na tri bitna principa koji će osigurati zajednički put naprijed: Istina, Pomirenje, Prevencija. Nadamo se da će nas u tome maksimalno podržati Internacionalna Zajednica.

Na kraju, želim još jednom da se osvrnem mom djetinjstvu. F16 Falkoni koji su bombardovali moju osnovnu školu mogu dostići impresivne visine od 15 000 metara, i odatle bez savjesti i konsekvenca mogu bombardovati zemlju ispod ne mareći za potencijalni bol i ptanju koju će izazvati u generacijama koje nadolaze. Međutim, Pravoslavci, Katolici i Muslimani će se složiti u jednoj stvari, čak i dostigavši najviše visine, avion i dalje leti daleko ispod Boga i još dalje od pravde. Danas, 20 godina nakon ove tragedije, moramo uraditi mnogo bolje. 

Hvala Vam."

 

 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog