Kultura

"Музеји у покрету" у 28 општина Босне и Херцеговине

Носилац пројекта Музejи у покрету је МСУРС, а пројекат ће имати за циљ побољшање квалитета едукативне сарадње музејских установа са основним школама у 28 општина БиX, а реализује се под покровитељством Канцеларије УНЕСКО-а у БиХ, док је партнер на пројекту Земаљски музеј Босне и Херцеговине.

Пројекат Музеји у покрету подразумијеваће низ организованих посјета музејима, у општинама прописаних пројектним позивом, гдје ће се кроз преко 20 едукативних радионица које ће водити музејски кустоси и педагози, основци упознати са радом ових институција, њиховом улогом и значају у друштву.

У протеклих 20 година музеји у локалним заједницама суочавају се са егзистенцијалним проблемима усљед којих опада и квалитет пружања услуга и едукативне сарадње са основним школама. На основу тога се примјећује опадање квалитете образовања и непознавање културне баштине БиХ од стране ученика основних школа. Пројекат Музеји у покрету има задатак да исправи ову ситуацију.

Иако на први поглед веома различити, оба музеја имају заједнички циљ - да кроз едукативне програме који су обухваћени овим пројектом учврсте везу са локалним заједницама, али и да прошире своје дјеловање и на остала подручја у Босни и Херцеговини. Кроз умрежавање и сарадњу са основним школама, Музеј савремене умјетности Републике Српске и Земаљски музеј Босне и Херцеговине путем својих образовних програма настојаће да  на занимљив начин одговоре на изазове са којима се ученици свакодневно сусрећу кроз школовање.

Почела је и прва фаза пројекта. Припремљен је специјалан едукативни програм у коме учествују ђаци шестих и седмих разреда из четири основне школе у Бањалуци (О.Ш. „Иво Андрић“, О.Ш. Бранко Ћопић“, О.Ш. „Јован Јовановић – Змај“ и О.Ш. „Алекса Шантић“). 


Током трајања едукативног програма ученици  ће бити у прилици да се упознају са радом Музеја, да посјете актуелну изложбу „Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран“ уз припремљено специјално вођење кроз изложбу. 

Посебност овог догађаја биће у могућности да се ученици основних школа такмиче у области ликовне умјетности кроз интерактивни квиз. Уз кустосе музеја и познатог бањалучког глумца Душка Мазалицу кроз знање и забаву покушати  да освоје вриједне награде. 

Пројекат Музеји у покрету реализује се у склопу пројекта „Дијалог за будућност“: Ка праведнијем друштву: Промовисање социјалне кохезије и разноликости у БиХ., који имплементирају УНЕСKО, УНДП и УНИЦЕФ у партнерству са Предсједништвом Босне и Херцеговине.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog